Stiri externe

9 morti, peste 110 raniti si mai bine de 1.000 de cladiri prabusite dupa cutremurul inregistrat duminica, la granita dintre Turcia si Iran


Cel putin 9 persoane au murit si alte 37 au fost ranite in provincia Van (Turcia), dupa cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter inregistrat duminica, 23 februarie, la granita dintre Turcia si Iran. 9 dintre raniti sunt in stare grava, in vreme ce 3 dintre morti erau copii, arata Ministrul de Interne al Turciei, Suleyman SOYLU, care subliniaza ca 1.066 de cladiri s-au prabusit in urma seismului. Iran nu a raportat morti in urma acestui eveniment, insa sustine ca seismul a afectat 43 de localitati, peste 75 de persoane fiind ranite si zeci de case fiind afectate de cutremur.

Epicentrul cutremurului, care a avut o adancime de 3,1 kilometri, a fost in localitatea iraniana Habash-e Olya, la mai putin de 10 kilometri de granita cu Turcia, arata Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Autoritatile din ambele state sustin ca, in perioada urmatoare, numarul victimelor ar putea sa creasca. Iran si Turcia sunt unele dintre tarile cu cea mai ridicata expunere la riscul de cutremur. Luna trecuta, un seism inregistrat in Turcia a provocat moartea a peste 40 de persoane, in timp ce un cutremur inregistrat in Iran, tot in ianuarie, a distrus, partial sau complet, zeci de locuinte.

Activitatea seismica este frecventa in zona. In noiembrie 2017, un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter a provocat moartea a 620 de persoane in Kermanshas (Iran). In 2003, un seism de 6,6 grade a zguduit orasul antic Bam (Iran) si a provocat moartea a peste 31.000 de persoane. Cel mai mortal cutremur din istoria Iranului a fost inregistrat in 1990, cand un seism de 7,4 grade pe scara Richter a provocat moartea a cel putin 40.000 de oameni, a ranit alte 300.000 de persoane, iar alti 500.000 de iranieni au ramas fara un acoperis deasupra capului.

Cel mai devastator cutremur din istoria Turciei a fost inregistrat in 1999, cand un seism de 7,4 grade pe scara Richter, care a afectat vestul tarii, a provocat moartea a cel putin 17.000 de persoane, 1.000 dintre acestea pierzandu-si viata in Istanbul. Provincia Van, afectata de cutremurul de duminica, s-a confruntat luna trecuta si cu doua avalanse care au provocat moartea a cel putin 41 de persoane. De asemenea, in 2011, provincia a fost zguduita de un seism de 7,1 grade pe scara Richter, care a afectat sute de cladiri si a provocat moartea a cel putin 500 de persoane.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 24.02.2020

Cele mai recente stiri:
» Deloitte: Institutiile financiare vor dubla, cel mai probabil, investitiile in securitatea cyber
» Marea Britanie: LV= lanseaza Flow, un serviciu disponibil doar online pentru soferii care vor sa se asigure
» Grupul ALLIANZ: Veniturile totale s-au mentinut la 73,5 miliarde de euro in S1 2020
» Beirut, devastat dupa explozia de marti. Bilantul provizoriu: Mii de victime si sute de cladiri distruse
» Insurance Europe: Opiniile asiguratorilor europeni cu privire la Inteligenta Artificiala
» Istanbul: 2 din 3 locuinte mai vechi de 20 de ani nu au asigurare impotriva cutremurelor
» HSB (Munich Re): Atacurile cibernetice, furturile de identitate si fraudele online, in continua crestere
» RMS: Pierderile provocate industriei de catre uraganul Hanna nu vor depasi, cel mai probabil, 400 mil. dolari
» Studiu: SUA, cel mai mare cost mediu pentru bresele de securitate cibernetica
» Inundatiile de coasta ar putea ameninta, in urmatorii 80 de ani, 20% din economia globala


Create AccountLog In Your Account