Romania

ARTS avetizeaza: In timpul situatiilor de criza este posibila cresterea criminalitatii, inclusiv a furturilor din locuinta


Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate (ARTS) avertizeaza ca mereu situatiile de criza (epidemii, razboaie, conflicte sociale etc.) sunt insotite de cresterea criminalitatii, in special a furturilor si a actelor de violenta. ARTS atrage atentia ca in contextul actual, in care fortele de ordine sunt ocupate cu impunerea masurilor de carantina si a celor prevazute in ordonantele militare este posibil sa creasca numarul de furturi din locuinte, sedii de firma, obiective pastratoare de valori.

ARTS recomanda utilizarea sistemelor de securitate, cu precadere a celor care permit supravegherea si avertizarea de la distanta.

"Restrictiile de circulatie impuse prin ordonantele de urgenta fac necesara extinderea si utilizarea pe scara larga a serviciilor "remote" pentru verificarea, intretinerea dar si punerea in functiune a sistemelor de securitate", a declarat Liviu MATEESCU, Presedinte ARTS.

"Avem deja tehnologiile necesare utilizarii "serviciilor remote", marea majoritate a echipamentelor sunt capabile sa fie controlabile "la distanta" iar tehnicienii si inginerii nostri dar si Beneficiarii, trebuie sa invete sa utilizeze facilitatile oferite de noile tehnologii. Daca pana acum nevoia serviciilor tehnice la distanta era impusa de dificultatea de a te deplasa datorita traficului si costurilor aferente transportului, iata ca acum acestea sunt necesare in special datorita restrictiilor de circulatie si de teama contaminarii personalului tehnic. In contextul masurilor restrictive privind preventia raspandirii COVID 19, deja in unele state se utilizeaza pe scara larga tehnologiile video necesare monitorizarii la distanta a persoanelor, inclusiv a temperaturii si a traseului pe care acestea se deplaseaza in limita de supraveghere. Acest lucru este extrem de util in spatii cu tranzit mare de persoane precum statii de metrou, aeroporturi sau gari, dar si pe strazi si in spatiile aglomerate. Metoda poate fi foarte eficace in depistarea si localizarea posibililor purtatori de virus si sunt date care confirma rezultate foarte bune", a adaugat Liviu MATEESCU.

Ce masuri de securitate pot fi luate in aceasta perioada?

ARTS recomanda autoritatilor, dar si tuturor companiilor si institutiilor, ca in lupta lor de a impiedica raspandirea epidemiei cu virusul COVID-19:
  • sa implementeze si sa foloseasca pe scara extinsa sistemele de control acces ce au la baza in special tehnologiile de identificare biometrica la distanta cum ar fi cele video de recunoastere faciala;
  • sa incurajeze si sa implementeze metode "touchless" de validare a tranzactiilor de plata, a taxelor si impozitelor precum si a platilor de la distanta;
  • sa incurajeze si sa sustina invatamantul "la distanta" prin mijloace moderne de telecomunicatii si platforme dedicate; este o buna perioada cand anumite categorii de angajati pot avea acces la acest sistem modern de invatamant;
  • sa foloseasca si sa incurajeze utilizarea capacitatilor echipamentelor, infrastructurii de telecomunicatii existenta si a know-how-ului firmelor specializate in vederea monitorizarii de la distanta a sistemelor de securitate ce deservesc cladirile si obiectivele de stat sau private.
    De asemenea, Asociatia recomanda tuturor clientilor si utilizatorilor de sisteme tehnice de securitate:
  • sa nu suspende contractele de intretinere si reparatii ale sistemelor de securitate la efractie si incendiu motivand lipsa de activitate din locatii - un sistem neverificat si neintretinut corespunzator poate crea brese majore de securitate cu consecinte in pagube materiale importante;
  • sa aloce resurse pentru implementarea de masuri de securitate suplimentare la efractie, dar si la incendiu, la obiectivele unde activitatea a fost oprita sau redusa;
  • sa foloseasca toate aplicatiile existente pentru a spori siguranta cetateanului si a comunitatii, inclusiv cele "open sources" daca ele se dovedesc sigure, utile si conforme legislatiei.
ARTS recomanda, de asemenea, persoanelor fizice care au instalate sisteme de securitate si/sau de alarmare la efractie sau incendiu sa le verifice periodic si sa le asigure mentenanta astfel incat acestea sa fie 100% functionale.

Furturile si incendiile, amenintari pentru locuintele romanilor

Desi se afla pe un trend descrescator in ultimii ani, furturile de locuinta reprezinta, in continuare, un risc de care fiecare roman trebuie sa tina seama. In anul 2019 au fost inregistrate 22.341 de furturi din locuinte, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Pe de alta parte, numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a crescut considerabil anul trecut, comparativ cu 2018, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU. Anul trecut s-au inregistrat, la nivel national, 41.040 incendii, 6.807 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (17% din numarul total de incendii).

Riscul de furt din locuinte, dar si riscul de incendiu sunt acoperite prin asigurarea facultativa a locuintei, care trebuie incheiata impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren - in limita a 20.000 euro.


Share |


Editor: Adina TUDOR | Publicat pe 09.04.2020

Cele mai recente stiri:
» #treazlavolan: 6 sfaturi pentru calatoria cu masina personala pe timpul starii de alerta
» VIDEO: Cine plateste nota cand... tu gresesti? O discutie despre un cocktail de asigurari obligatorii
» Viata proceselor in si dupa pandemie
» Cele mai importante temeri la nivel global: Recesiunea, somajul, inca o pandemie si masurile protectioniste
» Adrian MARIN: Daunele auto pun o presiune constanta pe profitabilitate
» Exercitiu privind modul de interventie in cazul unui atac informatic
» Societatea de Transport Bucuresti are un buget de 12,4 mil. lei pentru asigurari RCA si CASCO
» Dezbatere online XPRIMM: Daunele auto - impuls spre digitalizare
» UNSAR prezinta realitatea indicatorilor asigurarii RCA
» Agentii si brokerii de asigurari pot lua bani prin IMM Invest


Create AccountLog In Your Account