ASF sanctioneaza EUROINS Romania. Vezi reactia companiei!

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
01.10.2020
Autoritatea de Supraveghere Financiara a efectuat un control inopinat la societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., avand ca tema verificarea operatiunilor si a modului de inregistrare in evidentele contabile a operatiunilor de reasigurare si a rezervelor tehnice calculate in conformitate cu Norma nr. 38/2015. Asiguratorul anunta ca va contesta decizia ASF.
PROMO
"In urma actiunii de control a fost constatata o serie de deficiente, in special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum si inregistrarea eronata a unor operatiuni de recunoastere a comisioanelor din reasigurare", noteaza ASF.

Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis sanctionarea societatii EUROINS, conform prevederilor legale, cu o amenda de 600.000 de lei.

Totodata, in urma activitatii de supraveghere realizata asupra elementelor incluse in raportarile transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, a fost constatata o serie de deficiente cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, in conformitate cu cerintele legislatiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum si cu privire la modul de determinare si de raportare a elementelor de fonduri proprii de baza ce acopera cerinta de capital de solvabilitate si cerinta minima de capital, precizeaza ASF.

Conform prevederilor legale, pentru deficientele constatate A.S.F. a aplicat urmatoarele masuri: sanctionarea societatii cu amenda in suma de 1,5 milioane de lei; sanctionarea Directorului General si a Directorului Executiv cu amenda in suma de 100.000 de lei fiecare si retragerea aprobarilor acordate de catre A.S.F.

In plus, societatea are obligatia de a transmite Autoritatii de Supraveghere Financiara un plan de finantare si de redresare in vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, in conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie sa revizuiasca tarifele de prima RCA, avand in vedere deficientele constatate, in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei.

EUROINS Romania primeste un sprijin in valoare de 275 mil. lei din partea actionarului si va contesta decizia ASF

EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a trasmis ca a luat la cunostinta cu surprindere decizia ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), si examineaza toate optiunile legale pentru a obiecta in fata tuturor institutiilor relevante din Romania si Uniunea Europeana.

"EUROINS Insurance Group a sustinut si va continua sa sprijine compania din Romania, pentru a raspunde chiar si acestei noi cereri din partea autoritatii de reglementare", a precizat compania.

In trimestrul al treilea al acestui an, EUROINS Romania a primit deja peste 76 milioane lei ca imprumut subordonat, iar actionarii au votat o noua majorare de capital in valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de masuri de re-echilibrare astfel incat valoarea pachetului financiar de sustinere depaseste 275 de milioane de lei.

"Cu toate deciziile si majorarile de capital, compania este in masura sa respecte chiar si aceasta noua cerere a autoritatii de reglementare", afirma oficialii asiguratorului prin intermediul unui comunicat de presa.

"Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizatiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat in continuare de membrii consiliului de administratie, in conformitate cu prevederile legale si statutul companiei. EUROINS Romania ii asigura pe actionari, clienti, partile vatamate si intermediari ca va continua sa opereze in mod normal, ca si pana acum. 
Operand in 9 tari, cu peste 3.000 de angajati si 2,5 milioane de clienti in regiunea CEE / SEE, EUROINS Insurance Group este profund ingrijorata de faptul ca o institutie a statului roman trateaza astfel o investitie care depaseste 700 de milioane de lei, si care face parte dintr-un mare grup cu activitati in mai multe industrii, si va cauta sa-si faca dreptate", au adaugat ei.

EUROINS Romania Asigurare Reasigurare a raportat o crestere de 8% a numarului de polite vandute in prima jumatate a anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, in timp ce valoarea primelor brute scrise a fost de 662,2 milioane lei, in crestere cu 7% de la an la an.

Video