ASITO solicita CNPF retragerea licentei sale de activitate in domeniul asigurarilor si inchiderea companiei! Care sunt consecintele?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
04.07.2016
Actionarii societatii de asigurari ASITO au depus de curand la autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Republica Moldova (CNPF) o cerere prin care solicita retragerea licentei de activitate. Solicitarea este semnata de catre Directorul General al companiei, Andrei LUPYRI.
PROMO


Potrivit declaratiilor acestuia, citat de catre informarket.md, "solicitarea este rezultatul atacurilor necontenite asupra companiei si imposibilitatea gestionarii activelor sale, fapt care face nejustificata ramanerea companiei pe piata".

Saptamana trecuta, cinci angajati ai ASITO au fost retinuti de catre ofiteri ai Centrului National Anticoruptie din Moldova, suspectati de tentativa de infractiune, delapidare si spalare de bani in proportii mari. De asemenea, in urma unei decizii a instantei de judecata, Directorul Financiar Adjunct al ASITO, Ruslan DOBOS, a fost arestat preventiv pe un termen de 30 de zile, alaturi de un avocat al companiei. De asemenea, alti trei suspecti retinuti au obligatia de a nu parasi tara. Mai multe detalii aici.

Urmare a acestora, CNPF a decis blocarea conturilor curente ale ASITO, dupa ce in luna iulie 2015 a restrictionat si extragerea disponibilitatilor banesti din conturile de depozit ale asiguratorului, lasand spre libera gestionare conturile curente ale companiei, respectiv cele pentru a-si onora obligatiile fata de asigurati. Mai multe detalii disponibile aici.

Va aproba CNPF solicitarea de retragere a licentei sau va fi instituita administrare speciala la ASITO?

Reprezentantii ASITO au depus solicitarea de retragere a licentei de activitate in baza Legii privind licentierea activitatii de intreprinzator, ca prevede la art. 21 faptul ca "licenta poate fi retrasa in baza cerererii titularului de licenta privind retragerea acesteia". Vezi aici legea.

Insa, este putin probabil ca autoritatea de supraveghere sa aprobe aceasta solicitare, tinand cont de faptul ca managemetnul executiv al ASITO este practic suspendat (urmare a retinerii acetora de catre ofiterii anticoruptie). De asemenea, nu a fost convocata o Adunare a Actionarilor la ASITO pentru a aproba solicitarea de retragere a licentei, aceasta fiind semnata de catre Directorul General al companiei.

Referitor la masurile ce urmeaza a fi aprobate de catre CNPF, potrivit legislatiei in vigoare (Legea cu privire la asigurari nr. 407 din 2006), art. 26, al. 4 stipuleaza faptul ca "retragerea licentei de activitate nu absolva asiguratorul de supravegherea ulterioara de catre autoritatea de supraveghere".

O varianta posibila in acest caz ar fi instituirea administrarii speciale la ASITO de catre autoritatea de supraveghere, o afirmatie in acest sens fiind facuta de catre Iurie FILIP, Vicepresedinte al Consiliului de Administratie al CNPF pentru portalul www.xprimm.md saptamana trecuta, care afirma ca "in conditiile in care vom constata faptul ca managementul executiv al asiguratorului este blocat - luam in calcul instituirea procedurii de administrare speciala la ASITO din partea CNPF, tocmai pentru a proteja interesele consumatorilor". In acelasi timp, acesta a declarat ca "ASITO dispune de resurse financiare suficiente pentru a-si onora obligatiile fata de asiguratii sai".

Ce presupune procedura de administrarea speciala?

Insitituirea administrarii speciale de catre CNPF este reglemnentate prin art. 42 al Legii cu privire la asigurari si contine, printre altele, urmatoarele prevederi:
  • se exercita de catre un administrator special desemnat de autoritatea de supraveghere. In calitate de administrator special poate fi numit un angajat al autoritatii de supraveghere, care corespunde cerintelor pentru administratorul unui asigurator (reasigurator) sau o societate de audit ori un auditor intreprinzator individual, care detin licenta pentru activitatea de audit si/sau certificat de calificare al auditorului in domeniul asigurarilor;
  • din momentul desemnarii sale, administratorul special preia controlul si gestioneaza activitatea asiguratorului (reasiguratorului), avand acces nelimitat la activele, incaperile, documentele, rapoartele, registrele si la orice alte informatii detinute de asigurator (reasigurator);
  • pe perioada administrarii speciale, drepturile si obligatiile actionarilor si ale organelor de conducere ale asiguratorului (reasiguratorului) se suspenda, fiind exercitate de catre administratorul special;
  • administratorul special are atributii depline de a conduce, gestiona si controla asiguratorul (reasiguratorul). Vezi aici textul integral al legii.

Vom reveni ulterior cu detalii in acest sens.

Precizam ca ASITO este una dintre cele mai vechi companii de asigurare din Republica Moldova. In anul 2015, ASITO a coborat de pe pozitia secunda detinuta de peste zece ani pana pe pozitia a 8-a in clasamentul companiilor din piata. Totodata, primele brute subcrise de asigurator au scazut cu peste 65%, pana la 65 milioane lei, in timp ce daunele platite de asigurator s-au majorat cu 15%. Activele companiei la finele anului 2015 au totalizat 432 milioane lei, dintre care active nete 77 milioane lei, in timp ce capitalul statutar achitat - 46 milioane lei, reiese din datele oficiale ale CNPF.

Video