Actionarii majoritari ALLIANCE Insurance Group obligati de CNPF sa isi vanda actiunile in 3 luni

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
20.09.2016
Consiliul Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova (CNPF) a obligat actionarii majoritari ai ALLIANCE Insurance Group (AIG), fosta VICTORIA Asigurari si cea de a patra companie pe piata de profil din Moldova, sa isi vanda actiunile detinute la asigurator (87,2%) pana in data de 16 decembrie a.c. Hotararea a fost luata in data de 16 septembrie a.c., urmand sa fie pusa in aplicare in termen de 3 luni. Actionarii vizati sunt GENERASHON Financial B.V. (57% din actiuni), BELLEFOND Invest (19,53%) si PAPILLON Invest LTD (10,7%).
PROMO


Hotararea vine ca urmare a neexecutarii de catre persoanele cu functii de raspundere ale AIG a hotararii CNPF "cu privire la prescrierea unor asiguratori licentiati", si neprezentarea de catre actionarii semnificativi ai acesteia a rapoartelor financiare anuale cu notele explicative pentru anul 2015, se arata in comunicatul oficial al autoritatii de supraveghere.

In acelasi sens, Consiliul CNPF a hotarat sa suspende pentru actionarii mentionati anterior exercitarea dreptului de vot, a dreptului de convocare si desfasurare a adunarii generale a actionarilor, a dreptului de a introduce chestiuni pe ordinea de zi, a dreptului de a propune candidati pentru functia de membru al consiliului societatii, al organului executiv si al comisiei de cenzori si a dreptului de a primi dividende.

In cazul in care actionarii nu vor instraina actiunile detinute in termenul stabilit de CNPF, organele executive ale AIG vor trebuie sa dispuna, in termen de 15 zile, anularea actiunilor respective, emiterea unor noi actiuni si expunerea acestora spre vanzare, se mai arata in hotararea CNPF.

O hotarare similara a fost adoptata in august a.c. de catre CNPF referitor la actionarii ASITO, companie aflata in procedura de administrare speciala. Astfel, actionarii majoritari ai ASITO urmeaza sa isi instraineze actiunile pana in data de 26 noiembrie.

AIG a trecut prin procedura de rebranding incepand cu septembrie 2015, an in care a inregistrat o crestere a subscrierilor de peste 3 ori, urcand pe pozitia a patra in clasamentul asiguratorilor din Moldova.

In primele 6 luni din acest an, compania a realizat subscrieri de 71 de milioane de lei, in crestere cu 21,4% fata de perioada similara din 2015, avand o cota de piata de 11,3%.

Video