Stiri externe

Aon: SUA se confrunta cu pierderi asigurate de peste 4 mld. dolari dupa fenomenele meteo extreme din luna mai


Fenomenele meteo extreme au facut ravagii, luna trecuta, in SUA, generand pierderi asigurate de peste 4 miliarde de dolari, arata Aon. Unul dintre cele mai severe episoade a avut loc in perioada 4-5 mai, cu un impact semnificativ in Kansas, Arkansas, Missouri, Tennessee si South Carolina - doar aici pierderile economice au fost estimate la peste 975 de milioane de dolari, 75% dintre acestea reprezentand pierderi asigurate.

De asemenea, ploile torentiale si inundatiile din perioada 16-21 mai au generat, la randul lor, pierderi semnificative, acestea fiind estimate la sute de milioane de dolari. Cele mai multe pagube provocate de vant si grindina sunt acoperite prin asigurare, insa cele generate de inundatii sunt, in mare, neacoperite, prin prisma faptului ca NFIP (the National Flood Insurance Program) are un grad redus de penetrare in zonele afectate de inundatii.

Printre cele mai severe episoade meteo care au lovit SUA luna trecuta, se numara:
  • Vremea extrema din perioada 2-3 mai, care a generat pierderi economice de 650 de milioane de dolari, pierderile asigurate fiind de 500 de milioane de dolari. Cele mai afectate regiuni: Missouri, Oklahoma, Arkansas si Tennessee, acolo unde grindina si rafalele de vant de pana la 130 de km/h au facut ravagii.
  • Furtunile severe din 7-8 mai, care au afectat Texas, Oklahoma, Kansas si Louisiana, generand pierderi economice de 150 de milioane de dolari, cele mai multe fiind acoperite prin asigurare.
  • Vremea extrema din perioada 13-15 mai, cand grindina, rafalele de vant, ploile, inundatiile si tornadele izolate au afectat 12 state din SUA, cel mai mare impact fiind raportat in New York si Massachusetts. Pierderile economice si asigurate sunt estimate la sute de milioane de dolari.
  • Episodul 16-21 mai, cu furtuni, tornade si grindina, care a afectat mai multe state din SUA si a generat pierderi semnificative pe segmentul property.
  • Grindina severa din 27 mai, care a afectat Texas si alte regiuni din SUA, provocand pierderi economice de peste 1 miliard de dolari, cele mai multe dintre acestea fiind, probabil, acoperite prin asigurare.
Dezastrele naturale au afectat si alte parti ale lumii si, in multe regiuni, pierderile nu sunt acoperite prin asigurare. De exemplu, ciclonul Amphan, care a lovit India, Bangladesh si Sri Lanka, provocand moartea a cel putin 133 de persoane, ranirea altor 1.200, precum si pagube insemnate pentru peste 3 milioane de locuinte, dar si pierderi semnificative in agricultura si infrastructura. In India, pierderile economice sunt estimate la peste 13,5 miliarde de dolari, in vreme ce Bangladesh se confrunta cu pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. In ambele cazuri, cele mai multe pierderi sunt neasigurate.

Printre fenomenele meteo extreme inregistrate luna trecuta, la nivel global, se mai regasesc:
  • Furtuna tropicala Amanda, care a afectat America Centrala, provocand moartea a cel putin 33 de persoane. Apoi, transformata in furtuna tropicala Cristobal, a afectat, la inceputul acestei luni, si Golful Mexic.
  • Grindina, furtunile severe si inundatiile care au lovit, in perioada 9-11 mai, mai multe regiuni din Spania, Franta, Germania, Cehia si Polonia. Pierderile economice agregate sunt estimate la zeci de milioane de euro.
  • Taifunul Vongfong, care a afectat Filipine, in 14-15 mai, si a provocat distrugerea completa sau partiala a 50.000 de locuinte.
  • Inundatiile sezoniere care au continuat in Africa de Est si, in perioada 4-6 mai, au provocat alte 30 de decese in Kenya. Autoritatile locale arata ca, de la inceperea sezonului (sfarsitul lui martie), cel putin 237 de persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor. In Kenya, 29 din cele 47 de zone au fost afectate de inundatii, cel putin 100.000 de oameni fiind stramutati.
  • Furtunile severe si ploile torentiale care, in data de 25 mai, au maturat Australia. Din fericire, nu au fost raportate victime. In ceea ce priveste impactul acestor fenomene meteo extreme asupra segmentelor auto si property, pagubele sunt in curs de evaluare.

Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 30.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Deloitte: Institutiile financiare vor dubla, cel mai probabil, investitiile in securitatea cyber
» Marea Britanie: LV= lanseaza Flow, un serviciu disponibil doar online pentru soferii care vor sa se asigure
» Grupul ALLIANZ: Veniturile totale s-au mentinut la 73,5 miliarde de euro in S1 2020
» Beirut, devastat dupa explozia de marti. Bilantul provizoriu: Mii de victime si sute de cladiri distruse
» Insurance Europe: Opiniile asiguratorilor europeni cu privire la Inteligenta Artificiala
» Istanbul: 2 din 3 locuinte mai vechi de 20 de ani nu au asigurare impotriva cutremurelor
» HSB (Munich Re): Atacurile cibernetice, furturile de identitate si fraudele online, in continua crestere
» RMS: Pierderile provocate industriei de catre uraganul Hanna nu vor depasi, cel mai probabil, 400 mil. dolari
» Studiu: SUA, cel mai mare cost mediu pentru bresele de securitate cibernetica
» Inundatiile de coasta ar putea ameninta, in urmatorii 80 de ani, 20% din economia globala


Create AccountLog In Your Account