Artur GHERMAN, CNPF: Autoritatea de supraveghere constientizeaza importanta politelor RCA pentru piata

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
02.04.2012
Luni, 2 aprilie a.c., a avut loc la Chisinau a doua editie a Seminarului dedicat segmentului de asigurari auto, eveniment organizat de Media XPRIMM cu sprijinul autoritatii de supraveghere a pietei de profil de la Chisinau - CNPF - Comisia Nationala a Pietei Financiare. "Organizarea acestui seminar este binevenita si deosebit de importanta in contextul transformarilor care au loc pe piata de asigurari a Republicii Moldova din punct de vedere calitativ cat si cantitativ: depasirea pragului de 1 miliard lei moldovenesti a volumului de subscrieri, la consolidarea capitalizarea continua a companiilor, implementarea sistemului electronic de emitere politelor si monitorizarea lor precum si, in general ajustarea legislatiei la aquisul comunitar prin implementarea celor mai bune standarde si practici de nivel european", a precizat in deschiderea evenimentului Artur GHERMAN, Vicepresedintele CNPF.Seminarul a reunit mai bine de 100 de lideri si specialisti ai societatilor locale, dar si din Romania, Austria, Italia si Turcia. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenta unor societati specializate in domeniul regularizarilor de daune, in eficientizarea subscrierii si a modalitatilor de evaluare a pretului pieselor auto, si in externalizarea unor procese distincte in domeniu.

Seminarul a avut loc in contextul in care segmentul de asigurari auto reprezinta cea mai importanta sursa de venit pentru societatile de profil din Republica Moldova, valoarea totala a subscrierilor pe aceste linii de asigurari reprezentand in anul 2011 circa 61% din total, dintre care, cea mai insemnata pondere apartine celor obligatorii: 42%.

Totodata, evenimentul a avut loc cu doar cinci zile inaintea intrarii in vigoare a Legii cu privire la asigurari care pentru segmentul de asigurari auto obligatorii marcheaza o serie de transformari, precum eliminarea coeficientilor de uzura privind plata despagubirilor. De asemenea, in acest an se asteapta si o "semi-liberalizare" a tarifelor practicate de catre asiguratori pe acest segment, dar si majorarea limitelor de raspundere, fapt care influenteaza direct volumul de daune platite de catre companii precum si asupra pretului pe care il va plati clientul - cea mai  important parte implicata in aceasta ecuatie.

Anterior datei de 6 aprilie 2012, companiile de asigurare din Moldova aplicau, conform prevederilor un coeficient de uzura pentru fiecare masina asigurata care a suferit o dauna in accidente. Dupa aceasta data, cand au intrat in vigoare noile prevederi legale, soferii vor primi despagubiri care vor acoperi integral costul reparatiei, indiferent de gradul de uzura al pieselor de schimb. Prevederile urmau sa intre in vigoare inca din 2007, atunci insa companiile de asigurari au primit un "termen de gratie" de cinci ani. "Trebuie stabilit modul de despagubire, la valoare reala, cu satisfacere deplina a consumatorului, pentru cresterea increderii clientului in sistem", a subliniat Artur GHERMAN.

Vorbind despre viitorul pietei de asigurari si despre planurile de actiune ale autoritatii de supraveghere, Vicepresedintele CNPF a precizat ca "trebuie atins un echilibru intre modul de functionare a companiilor de asigurari si satisfacerea deplina a asiguratilor. Piata de asigurari trebuie sa devina o piata integra, trebuie sa ofere un randament care sa creasca interesul de a investi in acest sector. In acest sens, CNPF a lansat un set de actiuni pentru sporirea calitatii produselor si atragerea investitorilor straini in sector".

In ceea ce priveste segmentul de asigurari auto, "CNPF constientizeaza importanta asigurarilor RCA pentru intreaga piata. Majorarea numarului de contracte pana la 480 mii in 2011, dintr-un numar de 580 mii de autovehicule, reprezinta dovada ca gradul de acoperire este unul foarte bun, pe fondul constientizarii nevoii de protectie de catre clienti dar si a eforturilor ".


Video