Asigurarea locuintelor - o sursa de crestere a pietei moldovene de asigurari

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
07.07.2010
Introducerea obligativitatii asigurarilor de locuinte ar putea reprezenta un impuls de crestere a pietei de asigurari, dar si a gradului de constientizare a populatiei vizavi de beneficiile si utilitatea unei astfel de polite. In prezent, doar 1% din cele aproximativ 1 milion de locuinte din Republica Moldova sunt asigurate, desi riscurile la care sunt expuse locuintele sunt tot mai pregnante, iar frecventa celor catastrofale este in crestere in ultimii ani (in special inundatii).
PROMO


Spre exemplu "anul trecut, din numarul total de case distruse de inundatii, nici una nu era asigurata. Guvernul a fost nevoit sa apeleze la agentii economici pentru a remedia situatia. Daca locuintele persoanelor afectate de calamitate ar fi fost asigurate, lucrurile se solutionau altfel. Din cauza veniturilor modeste, nu putem obliga oamenii sa-si asigure locuintele, asa cum se intampla in alte tari" potrivit lui Veaceslev IONITA, Presedintele Comisiei de Buget si Finante din cadrul Parlamentului Republicii Moldova.

Un prim pas in directia introducerii AOL a fost proiectul initiat de Banca Mondiala prin care Republica Moldova ar fi parte a Fondului de Asigurare a Riscurilor de Catastrofe - care urmeaza a fi creat in regiunea Europei de Sud-Est si Caucaz. In prezent, proiectul este blocat la Guvern.

"Introducerea AOL ar putea genera un potential important de crestere pentru piata de asigurari din Republica Moldova", considera Victor GAICIUC, Presedintele societatii de asigurare ACORD Group.

In alta ordine de idei, un prim impuls pentru segmentul de asigurari de bunuri (inclusiv asigurari de locuinte) a fost generat de introducerea in anul 2008 a obligativitatii asigurarii bunului garantat (gajat) in momentul contractarii unui credit.

"Implementarea legii prin care persoanele care contracteaza un credit bancar si garanteaza cu un bun care trebuie asigurat a oferit pentru piata de profil posibilitati importante de crestere", a subliniat Oleg MAGLA, Vice director, VITORIASIG Asigurari Generale.

Totusi criza financiara nu a ocolit nici economia Republicii Moldova, astfel incat oamenii sunt mult mai reticenti in contractarea unui credit, iar cheltuielile cu asigurarile sunt departe de fi o prioritate. Nu in ultimul rand, societatile bancare au inasprit, odata cu aparitia crizei mondiale, conditiile pentru produsele de creditare.

Video