Conferinta Nationala de Asigurari din Republica Moldova, pe XPRIMM TV
Prima Conferinta Nationala de Asigurari din Republica Moldova este acum prezentata, pe scurt, pe www.xprimm.tv, unde puteti viziona filmul evenimentului.
Prima Conferinta Nationala de Asigurari din Republica Moldova este acum prezentata, pe scurt, pe www.xprimm.tv, unde puteti viziona filmul evenimentului.
Prima Conferinta Nationala de Asigurari din Republica Moldova s-a desfasurat in data de 19 octombrie a.c., reunind, pentru prima data, intreaga piata de asigurari din Republica, autoritatile de reglementare in domeniu si reprezentantii din domeniile conexe. Astfel, companiile de asigurari, de brokeraj, companiile de leasing, service-urile auto, institutiile din domeniul bancar si presa au fost reprezentate la discutiile privind perspectivele de dezvoltare ale pietei moldovenesti de asigurari.
Perspectivele de dezvoltare a pietei de asigurari din Republica Moldova vizeaza "cadrul legislativ ajustat, acquis-ul comunitar si practica internationala, continuarea procesului de reforma si consolidare a pietei asigurarilor, precum si dezvoltarea infrastructurii pietei asigurarilor", a declarat Aurica DOINA, Vicepresedinte, Comisia Nationala a Pietei Financiare - CNPF, in cadrul Conferintei Nationale de Asigurari "Republica Moldova - Realitati si Perspective".
Rezultatele preliminare indica o crestere de pana la 8% pentru piata de asigurari din Republica Moldova in primele 9 luni ale anului curent, a declarat, cu prilejul Conferintei Nationale de Asigurari 2010 a Republicii Moldova, Vladimir STIRBU, Director Departament Asigurari, CNPF, organismul ce reglementeaza industria locala de profil.
"Realizarile industriei de profil in 2010 sunt frumoase, dar ele necesita o continuare", este de parere Vitalie BODEA, Directorul General al MOLDASIG, liderul pietei de profil. El subliniaza faptul ca 2010 a fost totusi un an "mai greu", cu rate ale daunei crescute considerabil.
"Daca bancassurance-ul ar fi reglementat, toate cele trei parti
implicate ar avea de castigat. In primul rand, angajatii bancii sunt
considderati ca fiind mai bine pregatiti. Totodata, un avantaj este
existenta punctului fix unde clientul poate reveni. In acelasi timp, ar
scadea frauda, banii fiind platiti in contul bancar. Nu in ultimul
rand, experientele tarilor care aplica acest sistem arata ca bancile
fac circa 40% din profitul operational prin acest tip de parteneriat",
a precizat Octavian LUNGU, Director, VICTORIA Asigurari.
"Pentru asiguratorii din Moldova, introducerea unei asigurari obligatorii pentru locuinte este un obiectiv primordial si o mare provocare, care implica costuri mari de mediatizare, popularizare si educare, dar care trebuie facuta", a declarat Directorul EUROASIG Grup, Ion LACATUS. Totodata, tipul de asigurare obligatorie este limitat, ca limita de despagubire. "Nu ma astept ca la 100 de polite obligatorii sa vand mai mult de 5-10 facultative", a adaugat Ion LACATUS.
"O realitate a pietei este faptul ca asistam la o deplasare a centrului de greutate in asigurari catre prudenta si capitalizare. S-au facut pasi imensi in lume in aceasta directie. O alta realitate e globalizarea, inclusiv in piata asigurarilor. Peste 1,5 milioane de oameni au plecat sa lucreze in strainatate si vin acasa cu masini straine pentru care se inregistreaza daune", a atentionat Ionel DIMA, Vicepresedintele AVUS Group.
"Am achitat peste 2 mil. EUR pentru daunele pe Carti Verzi false. In
ultimul timp, controlul la granita a marit gradul de cuprindere in
asigurare, dar sumele platite au ramas similare. Falsurile erau facute
de agentii de asigurare, insa sporirea controalelor interne si
sanctionarea penala a agentilor a redus numarul de cazuri de frauda", a
explicat Pavel CATER, Director, Biroul National al Asiguratorilor Auto
din Republica Moldova.
"In acest moment, gradul de cuprindere in RCA, in functie de numarul de autoturisme, este de aproximativ 60% in Republica Moldova. Insa, scazand din totalul masinilor pe cele care nu au o inspectie tehnica valabila, gradul de cuprindere se ridica la aproape 80%", potrivit liderului ASITO, Eugen SLOPAC.
Primul trimestru al anului viitor va aduce pentru piata de asigurari din Republica Moldova baza de date comuna cu istoricul de daune al soferilor, odata cu definitivarea sistemului informatic. De asemenea, incepand cu anul 2011, societatile de asigurare din Republica Moldova vor putea emite polite auto obligatorii in sistem electronic.