
VIDEO - DONARIS Group: Despre provocarile pietei de asigurari din Moldova
Dinu GHERASIM, Presedinte, DONARIS Group, despre starea actuala si provocarile de pe piata de asigurari si brokeraj in asigurari din Republica Moldova
Dinu GHERASIM, Presedinte, DONARIS Group, despre starea actuala si provocarile de pe piata de asigurari si brokeraj in asigurari din Republica Moldova
"Daca in intervalul 2007-2008, piata de asigurari din Republica Moldova s-a dezvoltat, inregistrand cresteri constante de peste 25%, situatia s-a schimbat in 2009, cand volumul subscrierilor s-a redus cu 3-4%. Personal, consider ca scaderea a fost mai mare daca luam in calcul devalorizarea leului moldovenesc in raport cu moneda europeana, in acest caz diminuarea situandu-se la aproximativ 15%. De asemenea, daca ne raportam la cei doi parametri, scaderea monedei nationale, pe de o parte, si cresterile din anii anteriori, pe de alta parte, practic diminuarea pietei a fost mai mare, de cel putin 30 puncte procentuale", a afirmat Vitalie BODEA, Director General, MOLDASIG.
Piata moldoveneasca de asigurari a cunoscut in anii premergatori crizei
economice cresteri substantiale, exprimate prin doua cifre. Anul 2009 a
venit cu o diminuare a afacerilor asiguratorilor locali, influentata,
ca si in Romania, de scaderea majora consemnata de domeniile conexe
asigurarilor, precum leasingul si creditarea, investitiile.
Cum va arata piata de asigurari din Moldova in anul 2015 in opinia
liderilor companiilor de asigurari din Republica Moldova, pe fondul
modificarilor structurale provocate de recesiunea economica, este o
intrebare al carei raspuns il cauta companiile, autoritatile locale,
dar si potentialii investitori straini.
Conform autoritatii de supraveghere, societatile de asigurare din Republica Moldova ar putea emite polite in sistem electronic incepand cu anul viitor, odata cu definitivarea sistemului informatic si a bazei de date comune. Insa in randul companiilor exista temeri in aceasta privinta, si considera ca acest pas este unul prea mare pentru asiguratori.
Aproximativ 51% din totalul autovehiculelor inmatriculate in Republica Moldova au o polita de asigurare obligatorie RCA. Potrivit datelor furnizate de autoritatea de supraveghere a pietei de profil din Moldova, in prezent sunt inmatriculate un numar de 590.000 autovehicule, iar societatile de asigurare au incheiate 300.000 de contracte RCA (fara Carte Verde). De asemenea, numarul autovehiculelor care au trecut testarea tehnica periodica obligatorie se ridica la 520.000. Astfel, daca nu luam in calcul cele 70.000 de autovehicule care nu au trecut testarea, gradul de cuprindere in asiguarea RCA s-ar cifra la aproximativ 58%.
Seria de intalniri dintre reprezentantii pietei de asigurari din Republica Moldova si echipa Media XPRIMM continua si in aceasta saptamana. In urma discutiilor care se vor purta, se va contura profilul acestei piete aflate in plin proces de dezvoltare.
Societatile de asigurare din Republica Moldova ar putea emite polite in
sistem electronic incepand cu anul viitor odata cu definitivarea
sistemului informatic si a bazei de date comune.
"Incepand cu luna octombrie a acestui an vom implementa un program
pilot de testare a sistemului informatic de emitere electronica a
politelor de asigurare obligatorii RCA", ne-a declarat Vlad STIRBU,
Director Departament Asigurari, Comisia Nationala a Pietei Financiare
(CNPF) din Republica Moldova.
Introducerea obligativitatii asigurarilor de locuinte ar putea reprezenta un impuls de crestere a pietei de asigurari, dar si a gradului de constientizare a populatiei vizavi de beneficiile si utilitatea unei astfel de polite. In prezent, doar 1% din cele aproximativ 1 milion de locuinte din Republica Moldova sunt asigurate, desi riscurile la care sunt expuse locuintele sunt tot mai pregnante, iar frecventa celor catastrofale este in crestere in ultimii ani (in special inundatii).
Companiile de asigurari din Republica Moldova care nu au dreptul de a comercializa polite de asigurare Carte Verde sunt nevoite sa infiinteze societati de brokeraj in asigurari, pentru a putea oferi clientilor o gama cat mai variata de produse.
"2007 a marcat anul unei noi reglementari a legislatiei pentru piata de asigurari din Republica Moldova. Una dintre cele mai semnificative modificari a fost reprezentata de introducerea cerintelor referitoare la nivelul capitalului social minim al asiguratorilor care trebuie sa atinga 15 mil. MDL pana in 2012 (n.red: echivalentul a 940 mii EUR)", a comentat Alexei TOPOROV, Presedintele companiei de asigurari GARANTIE.
"La nivelul Republicii Moldova, se afla in derulare circa 17.000 de polite de asigurare de viata, ceea ce reprezinta circa 0,5% din populatia tarii", a declarat Sergiu CERTAN, Directorul General al companiei de asigurari SIGUR-ASIGUR.