Romania

Asiguratorii RCA, facturati mai mult pentru inchirierea masinilor


Biroul Asiguratorilor Auto din Romania - BAAR a realizat o analiza privind preturile de inchiriere ale autoturismelor cu scopul de a observa daca exista diferente semnificative intre tarifele utilizate in Romania fata de alte tari invecinate. In cercetare au fost analizate 424 de preturi de inchiriere colectate prin intermediul unei platforme online.

"Aceasta analiza va fi continuata de BAAR iar rezultatele ei vor fi facute public atat pentru informarea consumatorilor cat si a autoritatilor competente pentru analizarea unor potentiale abuzuri in piata." a declarat Madalin ROSU, Presedintele BAAR.

Preturile au fost analizate pe platforma online https://www.rentalcars.com.

Avand in vedere numarul mare de modele de autovehicule prezente pentru inchiriere in intervalul selectat, autovehiculele au fost grupate pe clase conform clasificarii europene de mai jos:
 1. Clasa A - lungime aproximativa 3600 mm
 2. Clasa B - lungime aproximativa 4000 mm
 3. Clasa C - lungime aproximativa 4300 mm
 4. Clasa D - lungime aproximativa 4700 mm
 5. Clasa E - lungime aproximativa 4900 mm
 6. Clasa F - lungime aproximativa 5100 mm
 7. Clasa J sau clasa SUV
 8. Clasa S sau clasa sport
 9. Clasa M - Monovolume


Cele mai importante concluzii ale acestei analize sunt urmatoarele:
 • Din distributia costurilor de inchiriere pe marci si orase se poate observa ca tarifelul mediu de inchiriere din Bucuresti este cel mai mic dintre cele practicate in orasele comparate pe clasele de autovehicule A, B, C si D.
 • Cele mai frecvente autovehicule gasite pentru inchiriere in perioada selectata au fost cele din clasele B si C.
 • Costurile de inchiriere pentru autovehiculele din clasa C (Skoda Octa-via si Opel Astra) sunt cele mai
  mici in Bucuresti la furnizorii specializati
 • Tariful mediu facturat catre asiguratorii RCA este mai mare fata de tariful mediu pe zi utilizat de firmele de inchiriere in lipsa unei polite RCA.
 • In cele mai multe cazuri durata de inchiriere facturara catre asiguratorii RCA este cuprinsa intre 1 si 6 zile.
 • Exista si situatii in care inchirierea se face pe o durata mai mica de o zi
 • Plaja de tarife este semnificativ diferita intre furnizorii specializati si cei care au emis facturi catre asiguratorii RCA din Romania
 • Un procentaj de 49% din totalul firmelor de inchirieri au fost inre-gistrate dupa anul 2017, an in care afost introdusa in legea 132/2017 si prevede-rea privind acoperirea cheltuielilor aferente lipsei de folosinta pentru persoanele fizice.
Descarca analiza BAAR

Intervalul de tarife medii cu pentru fiecare clasa in Bucuresti este 25 - 85 euro clasa C, respectiv 9 - 110 euro Clasa B.

Au fost identificate 2 modele prezente in toate orasele Bucuresti, Budapesta, Bratislava, Var-sovia si Praga, respectiv: OPEL ASTRA si SKODA OCTAVIA.

Se poate observa faptul ca tariful mediu de inchiriere pentru fiecare dintre aceste doua marcii si modele este cel mai mic in Bucuresti.

Pentru analiza tarifelor de inchiriere facturate catre asiguratorii RCA urmare a lipsei de folosinta a autovehiculelor avariate in evenimente rutiere acoperite de o polita RCA au fost colectate date de la mai multi asiguratori din Romania fiind selectat un esantion de 862 de cazuri din care s-a putut evidentia numarul zilelor de inchiriere.

Analiza tarifelor medii pe releva si o diferenta semnificativa intre marimea plajei de tarife aferenta fiecarei clase de autovehicule.


Comparand tariful mediu de inchiriere facturat catre asiguratorii RCA pentru autovehicule din aceeasi clasa cu cel practicat de firmele de inchirieri din Bucuresti (analizate in prima parte a prezentului raport) se poate observa ca tariful facturat catre asiguratori este in medie cu aproximativ 46% mai mare pentru clasa B respectiv 29% pentru clasa C.

Se poate observa de asemenea si o diferenta semnificativa intre marimea intervalelor de tarife facturate catre asiguratori si celelalte tarife atat din analiza datelor grupate pe clase cat si din analiza tarifelor medii pe marci si modele de autovehicule.


Evolutia numarului de firme cu obiect de activitate inchirierea autovehiculelor usoare

Din totalul firmelor inregistrate din 1991 pana in prezent pe cod CAEN 7411, 3094 la numar, 49% au fost inregistrate incepand cu anul 2017. Anul in care s-au inregistrate cele mai multe firme fiind 2017 cu un numar record de inregistrari de 744.

49% din totalul firmelor de inchirieri au fost inre-gistrate dupa anul 2017, an in care a fost introdusa in legea 132/2017 si prevede-rea privind acoperirea cheltuielilor aferente lipsei de folosinta pentru persoanele fizice.

Top 10 judete in functie de numarul de firme de inchiriere inregistrate plaseaza municipiul Bucuresti pe locul 1. 

In urma unor verificari aleatorii in cazul catorva firme inregistrate inainte de 2017 s-au putut observa cresteri ale cifrei de afaceri de peste 1.000% in 2018 fata de 2017, perioada care coincide cu momentul in care legislatia RCA a introdus aceasta acoperire in cadrul riscurilor aferente politei RCA.Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.09.2019

Cele mai recente stiri:
» A inceput "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Zilnic, 51 de locuinte din Romania sunt jefuite de hoti si alte 20 sunt cuprinse de flacari
» ASF sanctioneaza EUROINS Romania. Vezi reactia companiei!
» Studiu UNSAR-IRES: 9 din 10 romani spun ca schimbarile climatice sunt reale
» VIDEO: Dragos CALIN, GRAWE Romania - Ne dorim sa devenim unul dintre asiguratorii de retail preferati din piata
» Codul Bunelor Maniere la Volan si stickerele #calmlavolan si #treazlavolan au ajuns in toata tara
» ASF: Trei asiguratori au fost sanctionati cu avertisment scris
» Care este strategia Daw Management pentru finalul acestui an?
» Otilia MIHAI: Romanii, interesati de acoperirea riscurilor imediate sau cu un impact major
» Serviciul de Protectie si Paza Bucuresti cauta asigurator RCA si CASCO pentru parcul auto
» Condamnata pentru emiterea de asigurari RCA si de locuinte in fals


Create AccountLog In Your Account