Asiguratorii din Republica Moldova au vandut polite Carte Verde in valoare de circa 178 milioane lei pe durata anului 2020

Avatar autor XPRIMM
Autor
Alexandra GUZUN
Avatar
Alexandra GUZUN
Editor
Data articol
19.03.2021
Companiile de asigurare din Moldova au vandut aproape 140.000 de polite Carte Verde in anul 2020, in scadere cu peste 60% fata de perioada similara a anului precedent, ceea ce inseamna ca in 2020 au fost vandute doar o treime din totalul politelor emise in 2019 (454.033), echivalentul a 177,9 milioane lei, arata datele oficiale ale Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), furnizate la solicitarea portalului specializat www.xprimm.md.
PROMO
"Asigurarile de tip Carte Verde au fost cele mai afectate de pandemie. Impactul pentru prima jumatate a anului trecut a fost unul semnificativ pentru piata auto, in special in perioada de lockdown, care a fost afectat in marime de 90% a primelor brute subscrise. Totusi, in a doua jumatate a anului trecut. s-a resimtit o revigorare la nivel de cereri pentru acest produs de asigurare. Anul 2020 s-a finalizat cu o scadere a primelor pe segmentul Carte verde de 40%, ceea ce este pana la urma un rezultat nu atat de negativ cum ne asteptam in perioada de lockdown. Aceasta scadere, o comparam cu anul 2019, in care nu au fost restrictii de circulatie a cetatenilor in afara tarii", a declarat Alina OSOIANU, Director Executiv BNAA pentru XPRIMM.

Cele mai multe polite au fost vandute de MOLDASIG, urmat de GENERAL Asigurari, ASTERRA Grup, ACORD Grup si GRAWE CARAT Asigurari. De asemenea, dupa valoarea subscrierilor, ASTERRA Grup conduce clasamentul cu subscrieri de 39,5 milioane lei, urmata de GENERAL Asigurari (27,9 milioane lei) si MOLDASIG (25,3 milioane lei ).

Cele mai multe polite s-au eliberat pentru toate statele sistemului Carte Verde (zona 3), urmata de certificatele vandute pentru Ucraina si Belarus, mai arata datele BNAA. Din punct de vedere a subscrierilor, zona 3 ramane cu ponderea cea mai insemnata - peste 150 milioane lei in anul 2020, in scadere cu 35% fata de anul 2019.

In prezent, urmatoarele companii din Moldova pot vinde polite Carte Verde: ACORD Grup, ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG si MOLDCARGO.Video