Asiguratorii moldoveni ar putea emite polite RCA in sistem electronic incepand cu 1 ianuarie 2011

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
07.07.2010
Societatile de asigurare din Republica Moldova ar putea emite polite in sistem electronic incepand cu anul viitor odata cu definitivarea sistemului informatic si a bazei de date comune.

"Incepand cu luna octombrie a acestui an vom implementa un program pilot de testare a sistemului informatic de emitere electronica a politelor de asigurare obligatorii RCA", ne-a declarat Vlad STIRBU, Director Departament Asigurari, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) din Republica Moldova.

In acelasi timp, autoritatea de supraveghere isi propune sa definitiveze pana la sfarsitul acestui an si constituirea bazei de date comune care va contine istoricul de daune al asiguratilor.
Aceasta masura este mult asteptata de companiile locale de asigurari de profil, intrucat va imbunatati substantial, potrivit liderilor acestora, activitatea de subscriere pe aceasta clasa de asigurare.

De asemenea, existenta bazei de date va permite si aplicarea "reala" a sistemului bonus-malus la nivel de piata.

"Sistemul bonus-malus s-a implementat de anul trecut, dar doar la nivel de companii", a precizat Roman ANDRONIC, Director General ASTERRA Group.

"Practic, in momentul de fata nu exista o baza de date comuna cu istoricul de dauna al asiguratilor, astfel ca nu putem aplica sistemul decat pe 'bonus'. Cei care au daune la o companie prefera sa se mute de multe ori la alti asiguratori astfel evitand 'malusarea'", a adaugat Roman ANDRONIC.

In trimestrul I al anului 2010, asigurarile Carte Verde au generat cel mai mare volum de prime din total volum de subscrieri: circa 2,9 mil. EUR (46 mil. MDL), echivalentul a 24% din totalul pietei de asigurari. Totodata, volumul de subscrieri din asigurari obligatorii RCA s-a cifrat la 2,8 mil. EUR (45 mil. MDL).

Nota: Calculele in EUR sunt facute pentru un curs de schimb 1 EUR = 16 MDL.

Video