Asiguratorii moldoveni au platit circa 27 milioane lei pentru accidente in afara tarii, in primele 5 luni. Vezi aici statistica pe companii!

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
07.07.2017
26,6 milioane lei este suma platita de catre asiguratorii moldoveni, in primele 5 luni ale acestui an, pentru daune produse in afara tarii de autovehiculele inmatriculate in Moldova si care detineau polite Carte Verde, arata datele Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), furnizate la solicitarea portalul specializat de asigurari www.xprimm.md.
PROMO


Volumul daunelor s-a redus in total cu 32% fata de primele 5 luni din 2016, o scadere semnificativa inregistrandu-se pentru despagubirile achitate in zona 3 (toate tarile sistemului Carte Verde), in timp ce pentru zona 1 (Ucraina si Belarus) acestea au crescut cu 237%.

MOLDASIG este compania care a achitat cele mai multe daune pe Carte Verde in perioada de referinta, respectiv 7,1 milioane lei (fiind si asiguratorul cu cele mai multe vanzari pe acest segment), urmat de KLASSIKA Asigurari, ALLIANCE Insurance Group si DONARIS VIG.

De asemenea, cele mai multe daune, ca valoare, au fost achitate in zona 3, respectiv 18,1 milioane lei sau 68% din totalul daunelor achitate de asiguratori in primele 5 luni.659 - numarul dosarelor platite pe Carte Verde

Cifra este in scadere fata de primele 5 luni din 2016, cand au fost platite despagubiri pentru 756 dosare. Cele mai multe dosare au fost achitate de catre MOLDASIG, KLASSIKA Asigurari, DONARIS VIG, ALLIANCE Insurance Group, ASITO si GRAWE Carat Asigurari, mai arata statistica BNAA.

Remarcam, de asemenea, ca peste jumatate dintre dosarele platite au fost pentru zona 3 (si anume 408).Dauna medie platita de companii - in usoara scadere

40.514 de lei au achitat, in medie, asiguratorii pentru un dosar de dauna, intr-o usoara scadere fata de perioada de referinta a anului precedent. Dauna medie reprezinta raportul intre volumul total al subscrierilor asiguratorilor autorizati pe Carte Verde si numarul de daune platite.

Valoarea daunei medii a scazut semnificativ in zona 3, in timp ce pentru celelalte zone a fost in crestere, conform datelor BNAA.In Moldova sunt autorizate sa vanda polite Carte Verde urmatoarele companii: ACORD Grup, ASITO (are vanzarile suspendate), ALLIANCE Insurance Group (si-a suspendat de curand vanzarile pe acest segment), ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ si KLASSIKA Asigurari.

In primele 5 luni din acest an au fost vandute in Moldova 109 mii polite Carte Verde, in valoare de peste 104 miliaone lei. Mai multe detalii aici.

Video