Aspecte privind creditarea responsabila, discutate de CNPF cu reprezentantii sectorului de creditare nebancara

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
17.11.2022

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a organizat, in zilele de 16 si 17 noiembrie 2022, intruniri cu peste 70 de organizatii de creditare nebancara (OCN), in cadrul carora au fost puse in discutii mai multe aspecte aferente implementarii Regulamentului privind cerintele de creditare responsabila aplicate OCN-urilor (in vigoare de la 1 septembrie 2022).

PROMO

Sedintele au fost organizate in scopul intensificarii dialogului cu participantii profesionisti si oferirii tuturor informatiilor necesare pentru a asigura respectarea cadrului normativ de catre OCN-uri, in contextul noilor cerinte de creditare responsabila.

Dialogul intre parti s-a axat, in special, pe modul de evaluare a bonitatii debitorului de catre creditor, care sa nu permita consumatorului sa-si asume obligatii financiare ce depasesc capacitatea de plata a acestuia si contribuie la acumularea in exces a datoriilor. In acest context, reprezentantii CNPF au dat mai multe exemple de documente care pot fi admise la evaluarea bonitatii si, respectiv, care nu pot fi admise.

De asemenea, in cadrul sedintelor de lucru au fost clarificate anumite aspecte privind modul de calcul al indicatorilor "raportul credite la garantii" (RCG) si "raportul dintre serviciul datoriei si venituri" (RSDV), astfel incat sa fie asigurata o creditare sustenabila.

Prezenta la intruniri, presedintele CNPF, Cornelia COZLOVSCHI, a subliniat ca una dintre prioritatile autoritatii de supraveghere este protectia consumatorilor, inclusiv prin neadmiterea impovararii excesive a acestora si sustinerea OCN-urilor in promovarea practicilor de creditare nebancara corecte si responsabile.

Video