Au fost decernate Premiile de Excelenta in Siguranta Rutiera 2017!

Avatar autor XPRIMM
Autor
Adina TUDOR
Avatar
Adina TUDOR
Editor
Data articol
27.06.2017
Luni, 26 iunie a.c., a avut loc in Bucuresti ceremonia "Excellence in Road Safety Awards 2017", in cadrul careia au fost celebrate cele mai bune campanii de siguranta si educatie rutiera desfasurate la nivelul Uniunii Europene in anul precedent.

Campania nationala FII TREAZ LA VOLAN, organizata pentru prima data in vara anului 2016 de catre APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, a fost in acest an nominalizata in randul proiectelor europene cu impact insemnat in ceea ce priveste cresterea nivelului de siguranta rutiera.

"Excellence in Road Safety Awards 2017" a fost organizat de Comisia Europeana, in cadrul proiectului "Road Safety Charter", iar castigatorii, selectati din cele 100 de campanii nominalizate, au fost:
  • Proiectul educational "Soferul priceput", desfasurat de Grupul de companii HERACLES, membru al LafargeHolcim (Grecia)
  • Campania "Codul rutier pentru seniori", organizata de Primaria orasului Martigues (Franta)
  • Programul de siguranta rutiera implementat de operatorul postal de stat Correios Portugalia pentru soferii din cadrul flotei proprii (Portugalia)
  • Aplicatia "Plimba ursul" dezvoltata de Automobil Clubul Roman - ACR (Romania)
  • Proiectul Alco Gates sustinut de Asociatia Automobilistilor din Suedia care lupta impotriva consumului de alcool (Suedia)
De asemenea, in urma votului publicului din cadrul ceremoniei, proiectul "Plimba ursul" desfasurat de ACR a primit Premiul Special 2017.

Toate proiectele castigatoare au fost analizate pe larg cu prilejul evenimentului, acestea constituind punctul de plecare pentru o serie de discutii vizand siguranta rutiera la nivel european si solutiile pentru reducerea numarului de morti si raniti in urma accidentelor rutiere.

"Anual, peste 25.000 de persoane isi pierd viata pe drumurile din Europa", a atras atentia Matthew BALDWIN, Director General Adjunct Mobilitate si Transport, Comisia Europeana, adaugand: "Pana in anul 2020, obiectivul Comisiei Europene este sa reduca la jumatate numarul de victime in urma accidentelor rutiere, insa pentru acest lucru este nevoie de o colaborare intre industriile implicate si actorii nationali si locali, in urma careia sa fie construite solutii".

In acest context, ceremonia "Excellence in Road Safety Awards 2017" a reprezentat "o oportunitate extraordinara pentru a prezenta unele dintre cele mai bune practici si a arata eforturile intreprinse in fiecare zi pentru a imbunatati siguranta rutiera", a precizat Matthew BALDWIN.

Un rol important in siguranta rutiera la nivel national este jucat de autoritati, care depun constant eforturi in aceasta directie. "O parte dintre atributiile noastre, ca Politie Rutiera, vizeaza partea coercitiva, dar ne implicam, de asemenea, si in educatia participantilor la trafic, prin campanii. Aceasta este zona pe care trebuie sa punem accent, masurile noastre fiind directionate atat catre soferi, cat si catre categoriile vulnerabile - pietoni, biciclisti, motociclisti", a explicat Comisar Sef Florentin BRACEA, Directorul Directiei Rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane - IGPR, in cadrul panelului interactiv de discutii cu personalitati implicate in siguranta rutiera.

O alta solutie este reprezentata de un stil de condus defensiv, dupa cum a explicat Titi AUR, Owner&CEO Academia Titi Aur, prezent in cadrul aceluiasi panel. "Cursurile de conducere defensiva, pe care le desfasuram prin Academie, sunt inca putin cunoscute in Romania. Pana in acest moment peste 40.000 de cursanti au absolvit aceste cursuri si, pana acum, niciunul dintre ei nu a fost implicat in accidente cu victime", a afirmat acesta.

Video