Autoritatile europene de supraveghere evidentiaza riscurile de a elimina treptat masurile de criza

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
13.09.2021

Cele trei autoritati europene de supraveghere (EBA, EIOPA, ESMA - ESAs) au publicat, recent, cel de-al doilea raport comun de evaluare a riscurilor pentru 2021, noteaza EIOPA. Potrivit sursei citate, raportul ESAs evidentiaza vulnerabilitatile in crestere din sectorul financiar, cresterea observata in riscul cyber si materializarea riscurilor generate de evenimente.

Pe masura ce incepe redresarea, eliminarea adecvata a masurilor exceptionale de criza joaca un rol cheie. In ciuda perspectivelor pozitive, asteptarile de redresare economica raman incerte si inegale in toate statele membre. Vulnerabilitatile din sectorul financiar sunt in crestere - in special, din cauza efectelor secundare ale masurilor de criza, cum ar fi cresterea nivelului datoriilor si presiunea ascendenta asupra preturilor activelor. Asteptarile de crestere a inflatiei si a randamentului, precum si cresterea problemelor legate de asumarea riscurilor si de interconectare financiara a investitorilor ar putea pune presiuni suplimentare asupra sistemului financiar.

De asemenea, sectorul financiar este tot mai expus riscului cibernetic. Sectorul financiar a fost afectat de atacuri cyber mai des decat alte sectoare, in timp ce, in intreaga economie digitala, infractorii cibernetici dezvolta noi tehnici de a exploata vulnerabilitatile. Institutiile financiare vor trebui sa isi adapteze rapid infrastructura tehnica drept raspuns la pandemie, in timp ce criza a actionat ca un catalizator pentru transformarea digitala mai generala.

In cele din urma, materializarea riscurilor determinate de evenimente (cum ar fi GameStop, Archegos, Greensill), precum si cresterea preturilor si a volumelor tranzactionate pe segmentul de crypto-active ridica intrebari cu privire la comportamentul crescut de asumare a riscurilor si la posibila exuberanta a pietei.

Ramane ingrijorarea cu privire la sustenabilitatea evaluarilor actuale de pe piata, iar tendintele actuale trebuie sa demonstreze rezistenta pe o perioada extinsa de timp, pentru o evaluare mai pozitiva a riscurilor.

Avand in vedere riscurile si incertitudinile mentionate, ESAs sfatuiesc autoritatile nationale competente, institutiile financiare si participantii la piata sa ia urmatoarele actiuni:

  • Institutiile financiare si autoritatile de supraveghere ar trebui sa fie pregatite in continuare pentru o posibila deteriorare a calitatii activelor in sectorul financiar, in ciuda perspectivelor economice imbunatatite.
  • Pe masura ce mediul economic se imbunatateste treptat, accentul ar trebui sa se schimbe pentru a permite o evaluare adecvata a consecintelor pandemiei asupra imprumuturilor bancare, iar bancile ar trebui sa gestioneze in mod adecvat tranzitia catre faza de redresare.
  • Cresterile dezordonate ale randamentelor si inversarile bruste ale primelor de risc ar trebui monitorizate indeaproape in ceea ce priveste impactul acestora atat pentru institutiile financiare, cat si pentru investitori.
  • Institutiile financiare si autoritatile de supraveghere ar trebui sa continue sa gestioneze cu atentie riscurile ITC si cibernetice.

Totodata, ESAs considera ca factorii de decizie politica, autoritatile de reglementare, institutiile financiare si autoritatile de supraveghere pot reflecta asupra lectiilor invatate pe fondul crizei COVID-19.

Raportul ESAs este disponibil AICI

 

Video