Stiri externe

Banca Mondiala: Teama ca robotii vor elimina locurile de munca a fost, pana in prezent, nejustificata


Dezvoltarea automatizarii a avut, pana in prezent, un impact neglijabil la nivel global, in ciuda predictiilor sumbre, din ce in ce mai prezente, potrivit carora oamenii vor fi inlocuiti cu roboti, arata Banca Mondiala, intr-un raport citat de Claims Journal, in editia online. "Teama ca robotii vor elimina locurile de munca a fost, pana in momentul de fata, nejustificata", a aratat Pinelopi Koujianou GOLDBERG - Chief Economist, World Bank -, intr-un interviu pentru sursa citata.

In timp ce economiile avansate s-au remarcat, in ultimele doua decenii, si prin eliminarea unor locuri de munca din industrie, dezvoltarea aceluiasi sector in Asia de Est a compensat mai mult pierderea, potrivit unui raport anual publicat de Banca Mondiala. "World Development Report 2019" e cel mai recent studiu care evalueaza impactul noilor tehnologii asupra locurilor de munca. Cele mai multe din studiile anterioare de profil au aratat ca automatizarea va elimina mai multe locuri decat va crea.

In cel mai recent raport, Banca Mondiala subliniaza ca, in viitor, natura muncii va evolua. Astfel, in vreme ce progresele tehnologice si automatizarea incep sa preia mii de sarcini zilnice de rutina si vor elimina mai multe job-uri cu un nivel scazut de calificare, atat in economiile avansate, cat si in economiile in curs de dezvoltare, acestea aduc, totodata, si oportunitati pentru locuri de munca diferite, mai productive si mai creative. "Aceasta este cea de-a patra revolutie industriala. Am mai avut trei astfel de revolutii inainte si, de fiecare data, am reusit sa supravietuim. Nu se pune problema ca oamenii sa fie inlocuiti complet de roboti. In cele din urma, ne vom adapta", a explicat Pinelopi Koujianou GOLDBERG.

In viitor, mai arata Banca Mondiala, in "World Development Report 2019", e mult mai probabil ca oamenii sa schimbe mult mai multe locuri de munca pe parcursul carierei - in mare parte, prin prisma dezvoltarii economice -, decat sa ramana la acelasi angajator timp de zeci de ani. Acelasi raport subliniaza ca, in viitor, competentele diferite vor fi din ce in ce mai importante. Astfel, odata ce anumite competente vor fi inlocuite de tehnologie, angajatorii vor cauta tot mai mult oameni cu abilitati cognitive avansate, cum ar fi rezolvarea complexa a problemelor, lucrul in echipa, rationamentul si talentele de comunicare.

Pentru a facilita aceasta tranzitie, arata Banca Mondiala, guvernele ar trebui sa garanteze un nivel minim si universal de protectie sociala. Pe de alta parte, un domeniu major de ingrijorare pentru Banca Mondiala este reprezentat de impactul schimbarilor tehnologice asupra tarilor in curs de dezvoltare din Africa, si nu numai, Banca Mondiala sperand ca acest impact sa fie absorbit cat mai bine. In trecut, aceste economii luau in calcul cresterea economica sustinuta de salarii mici si de deschiderea catre comertul exterior. Azi, insa, salariile sunt mai putin relevante daca robotii vor inlocui un procent mai mare de angajati, ceea ce ar putea impiedica eforturile tarilor respective de a se adapta, arata Pinelopi Koujianou GOLDBERG.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 14.01.2019

Cele mai recente stiri:
» Australia: Asigurarea auto care iti protejeaza masina in cazul unui accident cu un... cangur
» Swiss Re: Abordarea impactului schimbarilor climatice, cruciala pentru a limita efectele asupra re/asiguratorilor de viata
» Poate schimba tehnologia video mobila industria de asigurari de locuinte?
» PwC: Re/asiguratorii considera ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare tot mai mare
» ALLIANZ Partners: Ce ne aduce viitorul in materie de asistenta medicala?
» Marea Britanie: Ce tertipuri folosesc soferii pentru a cumpara asigurari auto mai ieftine sau pentru a obtine despagubiri de la asiguratori
» LEMONADE intra pe piata de asigurari din Germania
» SUA, 2008 - 2018: 991 de catastrofe naturale, care au provocat 3.928 de decese si pierderi economice de 723,9 mld. $
» SUA: 7,3 milioane de locuinte, amenintate de uragane. Costurile de reconstructie, estimate la 1,8 trilioane de dolari
» Marea Britanie: Perceptia publica, principalul obstacol in folosirea dronelor in afaceri


Create AccountLog In Your Account