Romania

Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale


Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Grupului Bancii Mondiale, sprijina Romania intr-un proiect ce vizeaza cresterea rezilientei facilitatilor critice ale Politiei Romane de raspuns in situatii de urgenta si la dezastre naturale, precum si consolidarea capacitatilor institutionale pentru pregatirea si raspunsul in momentele de criza, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor Publice in acest sens.

Conform documentului expunerii de motive, Acordul de imprumut (Proiect privind imbunatatirea rezilientei si a raspunsului la situatii de urgenta) dintre Romania si BIRD, in valoare de 50 milIoane de euro a fost semnat la data de 10 iulie 2019, rambursarea urmand sa se faca integral la 1 februarie 2029, intr-o singura transa.

Proiectul cuprinde urmatoarele componente:
  • Imbunatatirea rezilientei infrastructurii Politiei Romane de raspuns la dezastre.
  • Capacitatea institutionala si sensibilizarea publicului.
  • Managementul proiectului.
"Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea Programului, prin Unitatea de Implementare a Proiectului infiintata in acest scop in cadrul IGPR, caruia i se deleaga intreaga autoritate si responsabilitate", se precizeaza in nota de fundamentare.

In cadrul Proiectului se vor realiza campanii de constientizare a publicului pentru furnizarea informatiilor cu privire la investitiile planificate, rolul Politiei in raspunsul la situatii de urgenta, precum si avantajele consolidarii si reconstructiei in ceea ce priveste managementul riscurilor de dezastre in Romania.

De asemenea, tot ca rezultat al acestui proiect, se va putea reactiona mai rapid pentru refacerea cladirilor, infrastructurii si a altor elemente legate de producerea dezastrelor naturale, conducand la diminuarea impactului social asupra populatiei afectate, se mai arata in document.

Conform prevederilor Acordului de imprumut, termenul de intrare in vigoare este de pana la 180 de zile de la data semnarii acestuia.

Efectele dezastrelor naturale

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In urma acestor dezastre, PAID Romania a achitat, in primele sapte luni din 2019, un volum de daune de circa 2,91 milioane de lei, nivel ce se apropie de valoarea platita in intreg anul trecut (3,33 milioane de lei). La sfarsitul lunii iulie 2019 erau active la nivel national 1.708.955 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului.

In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,92%.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la modul in care se pot proteja financiar in caz de dezastru, PAID a demarat o campanie avand ca obiectiv declararea zilei de 4 martie ca "Zi Nationala de Constientizare a Dezastrelor Naturale". Sustine si tu initiativa. Semneaza petitia!


Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 22.08.2019

Cele mai recente stiri:
» Noile tarife de referinta pentru politele RCA, in functie de varsta soferilor si masini! Modificarile sunt generate de daunalitate
» Despagubirile achitate pe segmentul asigurarilor de locuinte au crescut cu 47% in 2019
» Cat au castigat angajatii din asigurari si pensii private in luna februarie?
» Campania de rebranding a ASIROM VIG, premiata international
» Numarul dosarelor de dauna RCA a crescut in T4 2019. Durata medie de plata a fost de peste 16 zile
» Care este asiguratorul cu cei mai multi abonati pe YouTube?
» ARTS avetizeaza: In timpul situatiilor de criza este posibila cresterea criminalitatii, inclusiv a furturilor din locuinta
» Impactul suspendarii politelor RCA pentru industria de asigurari
» Decontarea directa: Cati asigurati RCA au cumparat aceasta clauza in 2019?
» Insurance Europe sustine declaratia GFIA privind raspunsul asiguratorilor in fata COVID-19


Create AccountLog In Your Account