Romania

Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale


Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Grupului Bancii Mondiale, sprijina Romania intr-un proiect ce vizeaza cresterea rezilientei facilitatilor critice ale Politiei Romane de raspuns in situatii de urgenta si la dezastre naturale, precum si consolidarea capacitatilor institutionale pentru pregatirea si raspunsul in momentele de criza, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor Publice in acest sens.

Conform documentului expunerii de motive, Acordul de imprumut (Proiect privind imbunatatirea rezilientei si a raspunsului la situatii de urgenta) dintre Romania si BIRD, in valoare de 50 milIoane de euro a fost semnat la data de 10 iulie 2019, rambursarea urmand sa se faca integral la 1 februarie 2029, intr-o singura transa.

Proiectul cuprinde urmatoarele componente:
  • Imbunatatirea rezilientei infrastructurii Politiei Romane de raspuns la dezastre.
  • Capacitatea institutionala si sensibilizarea publicului.
  • Managementul proiectului.
"Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea Programului, prin Unitatea de Implementare a Proiectului infiintata in acest scop in cadrul IGPR, caruia i se deleaga intreaga autoritate si responsabilitate", se precizeaza in nota de fundamentare.

In cadrul Proiectului se vor realiza campanii de constientizare a publicului pentru furnizarea informatiilor cu privire la investitiile planificate, rolul Politiei in raspunsul la situatii de urgenta, precum si avantajele consolidarii si reconstructiei in ceea ce priveste managementul riscurilor de dezastre in Romania.

De asemenea, tot ca rezultat al acestui proiect, se va putea reactiona mai rapid pentru refacerea cladirilor, infrastructurii si a altor elemente legate de producerea dezastrelor naturale, conducand la diminuarea impactului social asupra populatiei afectate, se mai arata in document.

Conform prevederilor Acordului de imprumut, termenul de intrare in vigoare este de pana la 180 de zile de la data semnarii acestuia.

Efectele dezastrelor naturale

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In urma acestor dezastre, PAID Romania a achitat, in primele sapte luni din 2019, un volum de daune de circa 2,91 milioane de lei, nivel ce se apropie de valoarea platita in intreg anul trecut (3,33 milioane de lei). La sfarsitul lunii iulie 2019 erau active la nivel national 1.708.955 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului.

In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,92%.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la modul in care se pot proteja financiar in caz de dezastru, PAID a demarat o campanie avand ca obiectiv declararea zilei de 4 martie ca "Zi Nationala de Constientizare a Dezastrelor Naturale". Sustine si tu initiativa. Semneaza petitia!


Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 22.08.2019

Cele mai recente stiri:
» Ora de Risc by XPRIMM: Siguranta rutiera - despre reguli scrise si nescrise
» Profilul soferului agresiv din Romania
» Numarul locuintelor asigurate obligatoriu se mentine la peste 1,74 milioane
» Politistii rutieri au identificat zeci de masini inmatriculate in alte state fara RCA sau ITP
» VIDEO: Iancu GUDA, Presedintele AAFBR: Romania are nevoie urgent de o schema de garantare a creditului comercial
» FII CALM LA VOLAN! Descarca kit-ul, cere-ti pachetul de stickere!
» Asiguratorii au optat pentru mai multa protectie si au cedat in reasigurare circa 43% din subscrierile non-life in T1 2020
» VIDEO: Constatarea daunelor: Cat de prietenoase sunt interfetele digitale pentru consumator? Principalele declaratii!
» Cum au evoluat asigurarile de locuinte in primele trei luni din 2020?
» Studiu AEGON: 41% dintre parintii din Romania sunt ingrijorati din cauza contextului generat de coronavirus


Create AccountLog In Your Account