Barometrul UNSAR - IRES: Evolutia inflatiei a afectat unul din doi romani

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
21.06.2022

76% dintre romani sunt ingrijorati de o eventuala criza economica care le-ar putea influenta situatia financiara, reiese din rezultatele celei mai noi editii a Barometrului UNSAR - IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2022). Inflatia galopanta reprezinta un motiv de ingrijorare pentru 68% dintre respondenti, urmata de razboi (64%), incendii si accidente auto (61%) si pandemie / imbolnaviri (57%). Pe masura ce inainteaza in varsta, proportia celor care exprima ingrijorare mare sau foarte mare fata de eventualitatea survenirii unor evenimente nedorite creste. Totodata, cei care locuiesc in mediul urban si cei cu venituri medii sunt mai curand ingrijorati de aceste aspecte.

PROMO

Barometrul releva si faptul ca evolutia inflatiei i-a afectat pe unul din doi romani, in contextul in care putin peste jumatate dintre respondenti spun ca in ultimul an veniturile le-au ramas la fel.

In ciuda evolutiei economice, aproape 4 din 10 intervievati cred ca vor economisi mai mult in urmatorul an, fata de doar 2 din 10 respondenti care declarau acest lucru in 2021. Similar cu anul trecut, depozitele bancare ar fi principalul loc unde si-ar plasa disponibilitatile financiare, 4 din 10 alegand aceasta metoda. De asemenea, un sfert dintre intervievati spun ca ar investi in imobiliare.

"Acum, mai mult ca niciodata, este important pentru oameni sa stie ca exista metode de economisire sigure, disponibile oricui, cum ar fi planurile de protectie financiara oferite de asigurarile de viata. Asigurarile pot reprezenta o solutie eficienta de a conferi sustenabilitate intregului patrimoniu si finantelor unei familii", a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Barometrul UNSAR-IRES a fost realizat pe un esantion format din 1.000 respondenti cu varsta intre 18-50 de ani, in mai 2022, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Video