CNPF: ASITO nu dispune de active eligibile suficiente admise in fondul asiguratilor

Avatar autor XPRIMM
Autor
Olesea ADONEV
Avatar
Olesea ADONEV
Editor
Data articol
07.07.2015
Unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata din Moldova, ASITO, "nu dispune de active eligibile suficiente admise in fondul asiguratilor la situatia din 31.03.2015", se arata intr-un raport publicat recent pe site-ul oficial al Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova (CNPF).
PROMO
Astfel, in categoria asigurarilor generale a fost atestat un deficit de active in valoare de 117.346.352 lei moldovenesti, respectiv, in asigurarile de viata deficitul de active a totalizat 96.830.724 lei moldovenesti, ceea ce contravine prevederilor din Legea ,,Cu privire la asigurari" si Regulamentului privind marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale asiguratorilor, se mai arata in comunicatul de presa.

Prin urmare, in vederea asigurarii stabilitatii financiare a companiei si a onorarii in totalitate a obligatiilor de plata asumate anterior, Consiliul de Administratie din cadrul CNPF, a prescris "persoanelor cu functii de raspundere ale companiei ASITO ca in termen de pana la 25.08.2015, intreprinderea masurilor privind inlaturarea deficitului de active admise sa acopere fondul asiguratilor". In caz contrar, asiguratorul risca sa fie sanctionat in conformitate cu prevederile legale.

Amintim ca, potrivit ultimelor informatiilor din presa, ASITO si-a instrainat o parte din activele detinute, inclusiv sediul central al companiei (in acest sens obtinand acordul autoritatii de supraveghere) si mai multe oficii teritoriale.

Totodata, potrivit unor informatii publicate anterior, o alta companie de asigurare, VICTORIA Asigurari, examineaza posibilitatea de fuziune cu ASITO pentru extinderea retelei proprii de vanzari si consolidarea stabilitatii financiare, conform declaratiilor facute anterior pentru portalul specializat www.xprimm.md de catre Vitalie BANARU, Director General la VICTORIA Asigurari.

Anul 2014, ASITO a incheiat cu subscrieri de 10 milioane euro, in scadere cu 12,4% comparativ cu anul precedent (in moneda europeana), si a platit daune de 2,28 milioane euro comparativ cu cele 4 milioane euro in 2013. Totodata, in primul trimestru al anului curent, asiguratorul a coborat pe locul patru in clasamentul companiilor de asigurare, intregistrand o scadere in volumul de subscrieri de 45.07%, in moneda europeana.

Mai multe informatii despre rezultatele companiilor de asigurare din Moldova sunt disponibile aici.

Video