CNPF: Modul de aplicare a prevederilor legale privind plafonarea dobanzilor si platilor la serviciile financiare nebancare

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
03.08.2022

O sedinta de lucru cu participarea reprezentantilor Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare si Protectia Consumatorilor (ISSPNPC) a avut loc marti, 2 august curent, la Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF).

PROMO

Subiectele puse in discutie s-au axat pe modul de aplicare uniforma a prevederilor legale privind plafonarea dobanzilor si platilor la serviciile financiare nebancare, de catre ambele autoritati, prin prisma noilor reglementari intrate in vigoare. In particular, este vorba de noile amendamente la Legea nr. 1/2018 operate prin Legea nr. 93/2022 pentru modificarea unor acte normative (in vigoare din 29.05.2022).

Participantii la sedinta au discutat despre particularitatile specifice procesului de examinare si de solutionare a petitiilor depuse de catre consumatori, de constatare a incalcarilor comise de unele entitati, dar si aspectele ce tin de oportunitatea standardizarii clauzelor contractuale de acordare a creditelor nebancare, transparentizarea maxima a costurilor stabilite in contractele de credit/leasing financiar, inclusiv necesitatea unor masuri de responsabilizare a consumatorilor de imprumuturi nebancare intru evitarea situatiilor de impovarare excesiva.

Un subiect de interes comun pentru ambele autoritati, cat si pentru consumatorii de servicii nebancare, abordat in cadrul sedintei, s-a referit la elaborarea si punerea in aplicare a simulatorului unic de calcul a dobanzii anuale efective pentru creditele acordate consumatorilor.

In context, vicepresedintele CNPF, Vitalie LEMNE, a informat ca autoritatea de supraveghere nebancara a elaborat si expediat o scrisoare, cu titlu consultativ, in adresa organizatiilor de creditare nebancara, in care aduce explicatii cu privire la aplicarea noilor reglementari intrate in vigoare (Legea nr. 93/2022), care este accesibila la urmatorul link: https://bit.ly/3QfVY49

Video