CNPF a aprobat un nou Regulament pentru persoanele cu functii de conducere din asigurari. Ce prevede acesta?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca DRAGOI
Data articol
26.05.2023

Comisia Nationala a Pietei Finciare (CNPF) a aprobat, in sedinta din 23 mai, a.c., un nou Regulament care priveste persoanele cu functii de conducere si detin functii cheie in cadrul unei companii de asigurari sau reasigurari. Noutatea Regulamentului consta in faptul ca pe langa evaluarea la nivel individual, asiguratorii vor efectua evaluarea si la nivel colectiv, anunta Autoritatea de Reglementare.

PROMO

"Consiliul de administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare a aprobat, in cadrul sedintei din 23 mai curent, Regulamentul privind cerintele fata de persoanele cu functii de conducere, membrii comitetului de audit si persoanele care detin functii-cheie ale asiguratorului sau reasiguratorului, conducatorii sucursalei unui asigurator sau reasigurator din stat tert si fata de lichidatorul asiguratorului sau reasiguratorului in proces de lichidare", arata CNPF.

Conform sursei citate, regulamentul este un document menit sa consolideze capacitatile persoanelor cu functii de conducere si care detin functii-cheie in gestionarea riscurilor specifice domeniului de asigurare/reasigurare. Astfel, noile norme vor contribui la dezvoltarea guvernantei corporative, prin aplicarea celor mai bune practici si realizarea unui management prudent.

Potrivit noului cadru normativ, responsabilitatea primara de evaluare a persoanelor inaintate in functii de conducere si/sau in functii-cheie este pusa in sarcina asiguratorilor/reasiguratorilor. Ulterior, in cea de-a doua etapa, candidaturile inaintate vor fi evaluate de autoritatea de supraveghere.

"Noutatea Regulamentului consta in faptul ca pe langa evaluarea la nivel individual, asiguratorii vor efectua evaluarea si la nivel colectiv. Cerintele de adecvare individuala se refera la totalitatea calitatilor si atributelor pe baza carora se considera ca o persoana are o buna reputatie, onestitate, integritate, cunostinte, competente si experienta pentru indeplinirea obligatiilor specifice functiei. In premiera, persoanele vor fi evaluate potrivit principiilor larg raspandite in legislatia europeana, precum cel al proportionalitatii, al alocarii de timp suficient pentru indeplinirea atributiilor si al gandirii independente. Cerintele de adecvare la nivel colectiv reprezinta totalitatea calitatilor si atributelor intregii componente a structurii de conducere care se aplica asiguratorilor. Totodata, pentru o mai buna intelegere si aplicare a mecanismului de evaluare, Regulamentul contine un model al matricei de corespundere cerintelor de adecvare la nivel colectiv", concluzioneaza CNPF.

Suplimentar, actul normativ descrie procedura de emitere a aprobarii de catre autoritatea de supraveghere a candidaturilor inaintate. Noile rigori aprobate deriva din necesitatea adoptarii de catre asiguratori/reasiguratori a unui sistem de guvernanta corporativa compatibil cu exigentele normelor de supraveghere aplicate in prezent.

 

Video