CNPF a participat la sedinta Grupului de lucru pentru combaterea spalarii banilor si fraudei bancare

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
07.11.2022

Reprezentantii Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) au participat vineri, 4 noiembrie curent, la sedinta Grupului de lucru pentru combaterea spalarii banilor si fraudei bancare, desfasurata la Parlament.

PROMO

Discutiile au avut loc in contextul consultarilor privind imbunatatirea cadrului legal in domeniu si elaborarea recomandarilor pentru autoritatile de specialitate, avand la baza recomandarile din cadrul raportului "REPUBLICA OFFSHORE" - Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemica si spalarea banilor in sectorul bancar, de asigurari si financiar din Moldova.

Adrian Gheorghita, vicepresedintele CNPF, a prezentat o sinteza a actiunilor intreprinse de catre institutie si a modificarilor propuse la legislatie, care au drept scop perfectionarea cadrului normativ in domeniul asigurarilor, imbunatatirea transparentei activitatii companiilor din acest sector, inclusiv fortificarea competentelor de supraveghere ale autoritatii. "Un cadru legal adecvat si functional, care sa previna si sa contracareze fenomenul spalarii banilor, poate fi creat doar printr-o buna colaborare interinstitutionala", a subliniat vicepresedintele CNPF.

La randul sau, presedintele Grupului de lucru pentru combaterea spalarii banilor si fraudei bancare, Vasile GRADINARU, a mentionat ca actuala componenta a CNPF a avansat foarte mult in domeniul amendarii cadrului normativ si transparentizarii pietei financiare nebancare. "Avem aceeasi viziune pe unele aspecte si trebuie sa actionam impreuna ca sa cream un cadru clar care sa nu lase loc de interpretari si sa descurajeze infractiunile financiare", a subliniat Vasile GRADINARU.

Sursa foto: Facebook CNPF

Video