CRESTA: Pierderile internationale provocate de catastrofe, peste medie in 2021. Inundatiile europene au generat pagube de 12 miliarde USD

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
13.01.2022

Evenimentele de pierderi catastrofale internationale (altele decat cele din SUA) care au provocat industriei de asigurari si reasigurari pierderi mai mari de 1 miliard USD au depasit asteptarile in 2021, iar pierderile cumulate de 21,6 miliarde USD au fost cu mult peste media pe termen lung de 13,7 miliarde USD, arata Artemis, citand un raport al organizatiei CRESTA.

PROMO

Cele 13,7 miliarde USD reprezinta, la cursul valutar la zi, 17,2 miliarde USD, dar, cu toate acestea, impactul catastrofelor din 2021 a fost semnificativ pentru multe regiuni ale lumii.

Potrivit organizatiei CRESTA, un factor care a facut ca pierderile internationale provocate de catastrofele din 2021 (in afara SUA) sa fie neobisnuite e faptul ca, pentru o parte semnificativa a acestora, un aspect determinant a fost reprezentat de precipitatii. Datele CLIX (CRESTA Industry Loss Index) acopera doar pierderile asigurate in urma catastrofelor internationale, in afara SUA, care au provocat industriei pierderi mai mari de 1 miliard USD. In 2021, cea mai mare parte a pierderilor de 21,6 miliarde USD din industria de asigurari si reasigurari a fost generata de evenimentele de precipitatii din vara anului 2021.

"Cele mai multe dintre aceste pierderi au fost determinate de evenimentele de precipitatii extreme din timpul lunilor de vara, care au generat mase uriase de apa in perioade de timp relativ scurte. Astfel de evenimente ar putea deveni mai frecvente, determinate de temperaturile mai ridicate si de cresterea capacitatii de retinere a apei in atmosfera, precum si de utilizarea materialelor de suprafata impenetrabile in cadrul dezvoltarii urbane si al constructiei de infrastructura, care impiedica scurgerea apei in sol", se arata in raportul CRESTA.

Organizatia si-a actualizat estimarile pentru pierderi, inundatiile europene din iulie 2021 fiind majorate de la 11 miliarde USD, la 12 miliarde USD - pierderi pentru industria de profil. Aceste date exclud schema de asigurare sustinuta de guvernul belgian, care, altfel, ar adauga alte 1,2 miliarde USD la pierderile totale, subliniaza CRESTA.

Singurele alte evenimente internationale de pierderi catastrofale de peste 1 miliard USD, in 2021, au fost cutremurul de la Fukushima (Japonia), furtunile convective din iunie (Europa) si inundatiile din Henan (China), fiecare dintre aceste evenimente provocand pierderi asigurate de peste 1 miliard USD. Impreuna, evenimentele mentionate au adus, pentru industria de asigurari si reasigurari, pierderi de 9,6 miliarde USD, noteaza CRESTA.

"Avand in vedere peisajul de risc in continua schimbare, determinat de schimbarile climatice si cresterea activelor asigurate, intelegerea trecutului este o parte esentiala pentru a detecta tendintele cu privire la frecventa si gravitatea evenimentelor catastrofale naturale majore", spune Matthias SAENGER - Technical Manager, CLIX.

In conditiile in care pierderile asigurate la nivel global in urma catastrofelor sunt estimate la aproximativ 105 miliarde USD in 2021, de catre Swiss Re, datele organizatiei CRESTA arata ca, la nivel international, catastrofele continua sa genereze pierderi mult mai mici decat tind sa o faca evenimentele din SUA.

Video