
"Decizia de reperfectare a licentei poate fi considerata una tehnica si vine intru executarea unei decizii anterioare a autoritatii de supraveghere de sanctionare cu retragerea dreptului de a subscrie polite de tip Carte Verde. Cat priveste decizia anterioara, trebuie mentionat, ca CNPF a efectuat un control la companiile de asigurari privind activitatea acestora in calitate de agenti ai Biroului National al Asiguratorilor Auto (BNAA) la regularizarea daunelor rezultate din accidentele auto produse pe teritoriul Republicii Moldova de persoanele detinatoare de polite Carte Verde emise de asiguratori din strainatate. In rezultatul controlului la MOLDOVA-ASTROVAZ s-au constatat mai multe incalcari, inclusiv cu caracter repetat, prin urmare CNPF a sanctionat asiguratorul cu retragerea dreptului de a subscrie asigurari de tip Carte Verde", a declarat Vladimir STIRBU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF pentru portalul specializat www.xprimm.md.
In anul 2013, MOLDOVA-ASTROVAZ a emis 28.900 polite Carte Verde, aproximativ 10% din totalul politelor Carte Verde vandute in aceasta perioada. In acelasi timp, potrivit datelor preliminare pentru anul 2013, MOLDOVA-ASTROVAZ a subscris pe acest segment prime brute in valoare de 15,4 milioane lei, iar valoarea daunelor platite in aceasta perioada au fost de 3,4 milioane lei. La sfarsitul lunii decembrie 2013, asiguratorul a raportat o rata a solvabilitatii de 134,7% iar coeficientul de lichiditate era peste indicatorii minimi stabiliti de reglementarile in vigoare - 2,44, se arata in datele comunicate de catre CNPF.
In prezent, CNPF efectueaza un control privind respectarea de catre asiguratori a legislatiei referitor la marja de solvabilitate si rezervele de asigurari. "Pe marginea rezultatelor controlului, CNPF va emite decizii corespunzatoare, inclusiv de deschidere a procedurii de remediere financiara dupa caz, astfel cum s-a procedat cu companiile de asigurari EUROASIG Grup si TRANSELIT", a punctat Vladimir STIRBU.
TRANSELIT este in cautarea solutiilor privind redresarea financiara
Reamintim ca asiguratorul TRANSELIT a fost supus procedurii de remediere financiara in anul precedent, dupa ce autoritatea de supraveghere a dispus deschiderea unei proceduri similare pentru compania EUROASIG Grup. "In momentul de fata, TRANSELIT are interdictia de a subscrie prime de asigurare si nu a prezentat pana acum un plan de actiuni promte si concrete privind redresarea situatiei financiare. Este greu sa se estimeze o evolutie in acest sens, or TRANSELIT a ales calea juduciara de atac a deciziei CNPF. Totusi este apreciabil faptul ca asiguratorul isi onoreaza obligatiile asumate fata de consumatorii serviciilor de asigurare si speram sa identifice solutii privind aducerea in concordanta cu legislatia a nivelului marjei de solvabilitate si sa revina cat mai curand posibil la activitatea deplina", a concluzionat Vladimir STIRBU.
