Romania

Comisia Europeana solicita Romaniei sa respecte normele UE privind vanzarea de produse de asigurare de catre distribuitorii din alte state membre


Comisia Europeana a decis joi sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere cu privire la conditiile de vanzare a produselor de asigurare de catre distribuitorii de asigurari din alte state membre. Cititi reactia brokerilor din piata!

Comisia solicita Romaniei sa adapteze normele nationale care stabilesc conditii restrictive pentru distribuitorii de asigurari din strainatate care doresc sa vanda produse romanilor. In conformitate cu normele romanesti, distribuitorii de asigurari straini trebuie sa colaboreze intotdeauna cu un distribuitor din Romania si pot vinde produse doar in mod punctual si la cererea expresa a unui client roman.

Aceste conditii impiedica distribuitorii de asigurari sa isi utilizeze in mod eficace libertatea de baza de a presta servicii in cadrul pietei interne, precizeaza Comisia Europeana.

In cazul in care autoritatile romane nu raspund in mod satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.

Reactia brokerilor din piata

In ultimul an au exista mai multe discutii intre jucatorii din piata si autoritatea de supraveghere pentru a gasi solutii si a elimina aceste conditii restrictive.

"Au fost mai multe discutii pe subiect si de principiu ne-am inteles cu autoritatea in sensul ca activitatea de distributie in baza dreptului de stabilire sau in baza libertatii de a presta servicii desfasurata pe teritoriul Romaniei sa se faca cu respectarea legislatiei Europene in vigoare in materie de FOS/FOE, cu respectarea prevederile Comunicatului Interpretativ al Comisiei Europene 2000/C43/03 si deciziile Curtii Europene de Justitie pronuntate in acest domeniu", a declarat, pentru 1asig.ro, Dorel DUTA, Presedinte UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

La dezbateri a participat activ si Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare. "PRBAR a militat inca de la inceput, in toate workshop-urile pe tema IDD, din ratiuni de protejare a intereselor clientilor nostri, prin continuitate in acoperire si in mentinerea solutiei de asigurare agreate de acestia, solicitand eliminarea limitatii duratei colaborarii la maximum 3 ani", a declarat Cristian BALANICA, Directorul Executiv al PRBAR.

"Mai mult, prezenta limita temporala excede legii si Directivei Europene, fiind chiar o restrangere a liberei circulatii a serviciilor pe teritoriul European", a adaugat Cristian BALANICA.

In sensul definitiei prevazute la art. 3 alin. (1) pct. 12 din Legea nr. 236/2018, agentii auxiliari si/sau asistentii auxiliari distribuie numai produse de asigurare care sunt complementare bunurilor sau serviciilor proprii, conform obiectelor lor de activitate, iar in situatia in care acestea includ riscurile din asigurarile de viata si/sau de raspundere civila, acestea pot fi oferite numai impreuna cu bunul sau serviciul oferit ca parte a activitatii lor profesionale principale.

Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 11.10.2019

Cele mai recente stiri:
» Noile tarife de referinta pentru politele RCA, in functie de varsta soferilor si masini! Modificarile sunt generate de daunalitate
» Despagubirile achitate pe segmentul asigurarilor de locuinte au crescut cu 47% in 2019
» Cat au castigat angajatii din asigurari si pensii private in luna februarie?
» Campania de rebranding a ASIROM VIG, premiata international
» Numarul dosarelor de dauna RCA a crescut in T4 2019. Durata medie de plata a fost de peste 16 zile
» Care este asiguratorul cu cei mai multi abonati pe YouTube?
» ARTS avetizeaza: In timpul situatiilor de criza este posibila cresterea criminalitatii, inclusiv a furturilor din locuinta
» Impactul suspendarii politelor RCA pentru industria de asigurari
» Decontarea directa: Cati asigurati RCA au cumparat aceasta clauza in 2019?
» Insurance Europe sustine declaratia GFIA privind raspunsul asiguratorilor in fata COVID-19


Create AccountLog In Your Account