Comisia parlamentara economie, buget si finante a luat act de aportul de activitate a CNPF pentru 2021

Autor
Andreea PETRACHE
Data articol
23.06.2022

Raportul de activitate a Comisiei Nationale a Pietei Financiare pentru 2021 a fost audiat miercuri, 22 iunie curent, de catre Comisia parlamentara pentru economie, buget si finante, care s-a convocat in acest scop la sediul autoritatii de supraveghere.

PROMO

Presedintele Comisiei parlamentare, Dumitru ALAIBA, a tinut sa mentioneze "examinarea raportului in incinta autoritatii publice urmeaza sa devina o traditie, aceasta oferind posibilitatea parlamentarilor de a obtine o mai buna intelegere a specificului si eficientei institutionale, direct din sediul autoritatii publice".

Presedintele CNPF, Cornelia COZLOVSCHI, a prezentat o analiza detaliata a dinamicii celor trei piete supravegheate - de capital, creditare nebancara si de asigurari, precum si provocarile si vulnerabilitatile acestora. Evenimentul a servit un bun prilej pentru a pune in discutie necesarul de reforme pentru asigurarea dezvoltarii sustenabile a pietelor reglementate si supravegheate de CNPF. Impulsionarea diversificarii instrumentelor financiare disponibile pe piata de capital, crearea bazei normative pentru buna functionare a fondurilor facultative de pensii, organismelor de plasament colectiv si a platformelor de finantare participativa reprezinta doar unii din vectorii de activitate planificati, fortificarea capacitatii de protejare a drepturilor consumatorilor si investitorilor, fiind unul din subiectele importante puse in discutie.

Pe langa aspecte ce au vizat performanta institutionala in 2021, au fost abordate subiecte ce tin de preocuparile curente si prioritatile imediate ale Consiliului de administratie.

"Pentru intarirea capacitatii institutionale, CNPF a demarat in anul 2022 eficientizarea unor fluxuri operationale, punand accent pe imbunatatirea proceselor decizionale, digitalizarea si modernizarea sistemelor informatice, avand in vedere dezvoltarile si tendintele in domeniu. Pentru anul in curs ne-am asumat, de asemenea, obiective si actiuni menite sa asigure in continuare stabilitatea financiara, convergenta intersectoriala, armonizarea cadrului de reglementare si intarirea functiilor de supraveghere, precum si continuarea procesului de consolidare a capacitatii institutionale, in acord cu masurile, practicile si prioritatile strategice, precum si asigurarea protectiei consumatorilor", a mentionat Cornelia COZLOVSCHI.

Raportul de activitate a CNPF pentru 2021 este accesibil pe pagina web oficiala a institutiei - www.cnpf.md

Sursa foto: FB CNPF

Video