Comisionul acordat brokerilor pentru Carte Verde a fost redus. "Avem nevoie de disciplinarea pietei", spun asiguratorii

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
19.01.2011
"Informatia aparuta in presa din Republica Moldova cu privire la scumpirea asigurarii Carte Verde este denaturata. Pretul acesteia ramane acelasi, numai comisionul acordat brokerilor s-a redus. Motivul principal il constituie disciplinarea pietei, precum si racordarea la cerintele legislatiei in vigoare", a declarat in exclusivitate pentru www.xprimm.md, Dinu GHERASIM, Presedintele companiei DONARIS Group.

Anterior, comisioanele brokerilor pentru vanzarea acestui produs puteau ajunge si la 40 de procente, "ceea ce era un non-sens, intrucat intre timp cheltuielile de gestionare, de servisare ale asiguratorilor s-au dublat", a precizat Dinu GHERASIM.

Mai mult, concurenta care a aparut intre brokeri si asiguratori a depasit "limitele normale", dezvoltandu-se un comportament incorect, in piata resimtindu-se din plin cresterea fenomenului de frauda, astfel incat, la recomandarea autoritatii de supraveghere, s-a luat aceasta decizie de "corectare a pietii", afirma Presedintele DONARIS Group.

Cea mai intalnita practica de fraudare este, potrivit acestuia, vanzarea in rate a Cartii Verzi: "Brokerii incasau 10-20% din prima, dupa care, asiguratorii trebuia sa alerge dupa clienti pentru a recupera restul de bani".

"Este evident ca se impuneau masuri din partea asiguratorilor emitenti de asigurare Carte Verde pentru a tempera putin cresterea galopanta a comisioanelor de intermediere. Nivelul de 30-35% al comisionului de intermediere, insotit de reducerile 'promotionale' de 10-15% din partea asiguratorilor, impingeau spre adoptarea in practica de vanzari a unui tarif informal semnificativ mai mic decat cel impus prin actele normative", a opinat Veaceslav CERNICA, Directorul ERVAX Group.

"Intr-adevar, pretul politei de asigurare Carte Verde ramane acelasi, doar ca nu se vor mai acorda reduceri ca inainte", a precizat si Veaceslav GAMURARI, Managing Partner, COVERINS Broker.

Potrivit acestuia, cei mai afectati de aceasta masura vor fi brokerii care au un portofoliu format preponderent din aceste tipuri de asigurari, "si sunt destul de multi. Practic, in momentul de fata, din cei 65 de brokeri existenti in piata, 15 sunt independenti, restul de 50 fiind infiintati pentru a vinde asigurari obligatorii: Carte Verde si RCA. Cred ca multe companii de brokeraj se vor desfiinta in viitorul apropiat", este de parere Veaceslav GAMURARI.

"Personal sustin acest demers in reducerea comisionului, dimensiunea pe care o avea acesta ajungand sa strice clientul de asigurari din Moldova, acesta fiind invatat ca, in momentul cand achizitioneaza o asigurare, sa intrebe ce reducere/comision ii poate reveni. Totodata, acest comision mare de inainte era nejustificat pentru o polita de asigurare obligatorie, pentru care nu era necesar sa depui un efort prea mare pentru a o vinde", a apreciat Veaceslav GAMURARI.

In pofida acestui fapt, Veaceslav CERNICA considera ca nivelul nou - adoptat de comisioane este nemotivant pentru dezvoltarea unei retele de vanzari proprii pentru brokerii de asigurare: "Putem concluziona ca asiguratorii emitenti de Carte Verde si-au propus sa atraga clientii pe acest produs direct la sursa, eludand veriga brokerilor de asigurare, si implicit a altor asiguratori-convietuitori ai pietei asigurarilor. Cred ca se spera ca prin aceasta miscare sa le fie propuse acelorasi clienti si alte produse de asigurare, prin promotii atragatoare, precum gratuitati pe RCA, calatorie, chiar si CASCO."

Totodata, Directorul ERVAX Group estimeaza reaparitia comisioanelor si a reducerilor pe fondul concurentei care trebuie sa existe intre companii. "Cred ca un comision de echilibru pentru brokeri este de 20-25%, in functie de volumul de vanzari per intermediar. Reducerile pe Carte Verde sunt interzise prin acte normative, ceea ce consider ca este corect. Totusi, trebuie revizuit tariful pentru anumite categorii de transport. Nu cred ca este normal pentru ca posesorii de camionete de 2 tone sa plateasca 1.160 EUR, cu 60% mai mult decat un transportator care detine un camion de 40 tone - 733 EUR".

Potrivit lui Anton CABA, Presedintele Asociatiei Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (ABAR), inainte comisionul acordat brokerilor pentru politele Carte Verde putea ajunge pana la 40 procente, dar, "in medie, era de circa 25%. Acum, acest procent se situeaza la 7% pentru agenti si la 10% pentru brokeri".

Acest subiect, precum si altele dedicate asigurarilor auto vor fi dezbatute in cadrul evenimentului "Conferinta Nationala a Asigurarilor Auto - Republica Moldova" - Editia I, care va avea loc la Chisinau in data de 11 aprile 2011.

Video