Cresterea gradului de cuprindere in RCA - un obiectiv pentru asiguratorii din Republica Moldova

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
08.07.2010
Aproximativ 51% din totalul autovehiculelor inmatriculate in Republica Moldova au o polita de asigurare obligatorie RCA. Potrivit datelor furnizate de autoritatea de supraveghere a pietei de profil din Moldova, in prezent sunt inmatriculate un numar de 590.000 autovehicule, iar societatile de asigurare au incheiate 300.000 de contracte RCA (fara Carte Verde). De asemenea, numarul autovehiculelor care au trecut testarea tehnica periodica obligatorie se ridica la 520.000. Astfel, daca nu luam in calcul cele 70.000 de autovehicule care nu au trecut testarea, gradul de cuprindere in asiguarea RCA s-ar cifra la aproximativ 58%.
PROMO
"Asigurarile RCA, in speta gradul de acoperire al acestora, reprezinta o problema care urmeaza a fi rezolvata in urmatoarea perioada in Republica Moldova. Totusi, gradul de cuprindere poate fi influentat de autovehiculele a caror utilizare are caracter sezonier si care nu sunt asigurate, cum ar fi de exemplu cele din domeniul agriculturii. In acelasi timp, in comune sau sate, sunt multe autovehicule care nu sunt exploatate sau care nu circula pe drumurile nationale, astfel ca, desi apar ca fiind inregistrate, sunt neasigurate", a explicat Ion LACATUS, Director General, EUROASIG.

Opinia ca foarte multe masini nu mai circula, dar inca figureaza ca fiind inmatriculate, este impartasita si de Presedintele societatii de asigurare DONARIS Group, Dinu GHERASIM: "Cred ca listele cu masini inmatriculate ar trebui revizuite. Ar trebui facut un "recensamant" al autovehiculelor. Sunt foarte multe masini care nu mai sunt exploatate, acestea influentand foarte mult indicatorul de cuprindere in asigurarea obligatorie de raspundere civila auto".

Desi politele obligatorii RCA reprezinta miza cea mai importanta pentru asiguratorii locali, generand incasari substantiale pentru majoritatea societatilor, oamenii nu constientizeaza importanta acestora si beneficiile pe care polita le pot aduce in urma unui incident rutier.
De asemenea, amenzile pentru cei care nu poseda aceasta polita s-au majorat in ultimii ani, iar aceasta asigurare este ceruta expres in momentul realizarii reviziei periodice obligatorii a autovehiculului.

"In Republica Moldova, amenda pentru lipsa asigurarii RCA a crescut de la circa 3,5 EUR (54 MDL) la circa 12,5 EUR (200 MDL). O asigurare RCA pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrica de 2.000 cmc, cu valabilitate un an, costa aproximativ 39 EUR (624 MDL)", a declarat Mihai CALIBABA, Manager, MOLDOVA-ASTROVAZ.

In primul trimestru al anului in curs, asiguratorii au subscris prime brute din polite RCA in valoare de 2,8 mil. EUR - 45 mil. MDL (reprezentand 23,4% din totalul pietei) si au platit daune in valoare de circa 1,4 mil. EUR (23 mil. MDL), echivalentul a circa 30% din total.

Nota: Calculele in EUR sunt facute pentru un curs de schimb 1 EUR = 16 MDL.

Video