Cum se prezinta piata de asigurari in viziunea participantilor la prima Conferinta Nationala de Asigurari

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
28.10.2010
Rezultatele inregistrate de piata de asigurari in ultimii ani dovedesc faptul ca Republica Moldova se regaseste pe un trend vizibil in evolutie, in care industria de profil parcurge un proces de maturizare, asigurarile tinzand sa reprezinte o ramura din ce in ce mai importanta a economiei nationale.

Cum apreciati piata de asigurari din Moldova pe final de an 2010?

Vitalie BODEA, Director General, MOLDASIG
"Asa cum am mai afirmat, practic, la momentul de fata,  piata de asigurari se alfa intr-o perioada de stagnare, in special datorata nediversificarii portofoliului de asigurari. Ca si pietele de asigurari din tarile vecine, si in Republica Moldova piata de profil este axata in jurul politelor auto (...). Intentionam impulsionarea dezvoltarii pietei prin polite de asigurare a imobilelor impotriva catastrofelor naturale, sau prin asigurarile medicale obligatorii prin intermediul companiilor de asigurari private. In viitor, piata de asigurari facultative se va dezvolta pe segmentul  property prin asigurarile obligatorii de locuinte".Eugen SLOPAC, Director General, ASITO
"Este greu de apreciat din cifre (...), dar consider ca ca piata de asigurari din Moldova e deja matura, in sensul ca a atins 'majoratul', si, luand in considerare perspectivele intregii economii nationale, ea are un potential de crestere enorm. Pentru noi, acest element inseamna mult, intrucat, fiind o societate de asigurari generale, asiguram riscuri din industrie, din agricultura, riscuri ale persoanelor fizice si juridice, si avem tendinta de mentinere a cotei de piata, precum si a unui portofoliu diversificat care sa ne dea posibilitatea  sa avem rezultate financiare si in interesul actionarilor societatii noastre".

Octavian LUNGU, Director General, VICTORIA Asigurari
"Situatia pietei de asigurare este una buna. Cifrle au aratat ca piata este totusi pe crestere, dar, nu as vrea sa spun ca este o evolutie naturala, ci a fost alimentata de majorariea tarifelor la o clasa mare, cea a raspunderilor civile auto, care include asigurarea esterna Carte Verde, si asigurarea obligatorie de raspuncere civila auto interna. Sper ca pana la sfarsitul anului, piata sa mentina un trend ascendant si sa inregistreze rezultate pozitive si in anul viitor".Romeo JANTEA, Director General, GUILD Broker, Romania
"Imi place foarte mult piata de asigurari din Republica Moldova intrucat sunt atatea lucruri de realizat in aceasta piata, fiind la fel de interesanta cum era piata de asigurari din Romania cu 15 ani in urma. Vad in Republica Moldova perspective deosebite prin prisma potentialului, dar trebuie sa recunosc ca am si temeri cu privire la se pot derula acestea, din cauza marii similitudini culturale cu piata romaneasca. Exista riscul de a se repeta greseli si intarzieri. Lumea se misca de la an la an mai repede si intarzierile nu sunt de dorit intr-o piata emergenta. O piata noua, o piata mica, piata din Moldova nu poate compensa prin dimensiuni faptul ca anumite greseli sau intarzieri pot diminua interesului restului lumii pentru ea, asa cum intr-o oarecare masura in Romania s-a intamplat, piata din romania compensand insa prin dimensiuni.

Mihail MAZARENCO, EXIM-ASINT, Director
"Piata de asigurari din Republica Moldova, este in proces de formare. Faptul ca piata are 20 de ani de activitate libera, face ca sa ne aflam intr-o etapa superioara. Chiar daca la un moment dat activau peste 50 de companii de asigurare, iar acum sunt circa 20, cred, ca in viitorul apropiat vor ramane 15, piata mergand in acest fel pe drumul cel bun, dezvoltandu-se. Ca in toate pietele aflate intr-o perioada de dezvoltare exista plusuri, minusuri, exista obstacole, sunt greutati (...) dar cea mai mare problema o constituie cultura cetatenilor cu privire la asigurari".Dinu GHERASIM, Presedinte, DONARIS Group
"Daca ne referim la imaginea pietei de asigurare in Republica Moldova, perioada de tranzitie a acestui segment este mai lunga. (...) Situatia economica si politica din tara, nu a afectat foarte mult piata de asigurari in anul 2010, acesta fiind mai productiv din punctul de vedere al prestarii serviciilor de asigurare fata de anul 2009".

Oleg VEREJAN, Presedinte, Asociatia Actuarilor din Republica Moldova
"As putea mentiona nivelul de dezvoltare al legislatiei in republica Moldova poate fi abordat din doua puncte de vedere: pana la anul 2007 si dupa anul 2007. Pana in anul 2007, atunci cand a intrat in vigoare noua lege cu privire la asigurari, lucrurile stateau putin alfel, foarte multe elemente constitutive ale pietei lipsind. Astazi, legislatia prevede foarte multe lucruri noi pentru noi, ma rafer, la aparitia notiunii de participanti profesionisti (...)."


Video