Cutremur cu magnitudinea de 3,1, in judetul Buzau

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
24.11.2021

Un cutremur cu magnitudinea ml 3.1 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineata - 24 noiembrie, la ora locala 5:03, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

PROMO

Seismul a avut loc la o adancime de 132 kilometri, in apropierea urmatoarelor orase: 60 km E de Brasov, 63 km NE de Ploiesti, 117 km N de Bucuresti, 129 km S de Bacau, 130 km V de Braila, 133 km V de Galati, 135 km NE de Pitesti, 174 km E de Sibiu, 182 km N de Ruse, 211 km SV de Iasi

Cel mai mare cutremur din acest an a avut o magnitudine de 4,7 si a fost resimtit si la Bucuresti. Acesta s-a produs in data de 26 mai.

Cutremurul, risc major in Romania

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Conform datelor PAID Romania, din totalul de peste 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1 din 5 locuinte este asigurata.

O cercetare sociologica realizata de UNSAR - IRES releva si faptul ca 54% dintre romani spun ca sunt ingrijorati de pericolul unui cutremur - care ramane al doilea cel mai important risc de care se tem, dupa incendiu. In acelasi timp, 67% dintre romani declara ca stiu ce ar trebui sa faca pentru a se proteja in cazul unei catastrofe. 55% dintre acestia stiu si de existenta unor kituri de prim-ajutor (care contin alimente, apa, medicamente, fluier, lanterna etc.), dar doar 32% dintre respondenti le si detin.

La nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.823.455 de locuinte in iulie 2021. In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei.

Video