Cutremur cu magnitudinea de 3,7, in Vrancea

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
20.05.2022

Un cutremur cu magnitudinea ml 3.7 pe scara Richter s-a produs in noaptea de joi spre vineri - 20 noiembrie, la ora locala 00:35, in zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

PROMO

Seismul a avut loc la o adancime de 84 kilometri, in apropierea urmatoarelor orase: 80 km E de Brasov, 95 km NE de Ploiesti, 100 km S de Bacau, 112 km V de Galati, 114 km NV de Braila, 145 km N de Bucuresti, 167 km NE de Pitesti, 180 km SV de Iasi, 194 km E de Sibiu, 210 km N de Ruse.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), la 31 decembrie 2021, s-a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce indemnizatiile brute platite au scazut cu circa 10%.

Conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea totala a subscrierilor din anul 2021 a fost de circa 578 milioane de lei, fata de 544,3 milioane de lei in anul 2020. In acelasi timp, valoarea indemnizatiilor brute platite a fost de circa 82,7 milioane de lei.

Conform datelor disponibile pe site-ul Institutului National pentru Fizica Pamantului - INFP, analizate de 1asig.ro* (n. red. sunt include cutremurele raportate ca fiind inregistrate pe teritoriul tarii), in anul 2021 au fost inregistrate, pe teritoriul Romaniei, 324 de cutremure, de magnitudini mici si medii.

Cutremurele inregistrate anul trecut pe teritoriul tarii noastre au avut o magnitudine cuprinsa intre 2 si 4,7 grade. Cel mai puternic cutremur din 2021, de 4,7 grade, a fost inregistrat pe 26 mai, in zona seismica Vrancea, la 128 km adancime.

Video