Stiri externe

Cutremur de suprafata in Iran: 5 morti, 120 de raniti, 30 de case distruse si 41 de sate afectate


Un seism cu o magnitudine de 5,9 grade a zguduit Iranul, la primele ore ale zilei de vineri, 8 noiembrie, provocand moartea a cel putin 5 persoane si ranirea altor 120. Epicentrul cutremurului care a zguduit nord-vestul Iranului a fost localizat la o adancime de 8 kilometri, in provincia Azerbaidjanul de Est, la o distanta de aproximativ 120 de kilometri sud-est de orasul Tabriz, potrivit centrului seismologic al Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, citata de presa internationala.

Seismul a fost urmat de 5 replici cu magnitudini cuprinse intre 4 - 4,8 grade. Bilantul initial indica 3 morti si 20 de raniti, dar Mohammad REZA-POURMOHAMMADI - Guvernatorul provinciei -, a declarat, intr-o interventie telefonica la televiziunea iraniana de stat, ca 5 persoane au murit, alte 120 au fost ranite, 30 de case au fost distruse si 41 de sate au fost afectate, in zonele afectate fiind trimise mai multe echipe de salvare.

Pagubele materiale par limitate, a mai aratat sursa citata, indicand ca acestea sunt concentrate, in principal, in doar doua localitati.

De-a lungul timpului, Iranul s-a confruntat cu mai multe cutremure devastatoare. Astfel, cutremurul care a lovit Bam in 2003 a provocat moartea a cel putin 31.000 de persoane, in vreme ce un seism inregistrat in 1990 a provocat moartea a 40.000 de persoane si ranirea altor 300.000, lasand 500.000 de oameni pe drumuri.

De asemenea, cutremurele din 2005 si 2012 au provocat, impreuna, moartea a aproximativ 900 de persoane, in vreme ce alte 361 de persoane si-au pierdut viata in urma unui cutremur inregistrat, anul trecut, la granita dintre Iran si Irak.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 08.11.2019

Cele mai recente stiri:
» Amenintarile economice generate de catastrofe cresc, in 2020, pana la 584 de miliarde de dolari
» Primul stat care foloseste, la scara larga, Inteligenta Artificiala pentru a depista soferii care folosesc telefonul mobil in timp ce conduc
» Banca Mondiala: Incendiile de vegetatie din Indonezia au provocat pierderi economice de 5,2 miliarde de dolari
» Chinezii, tot mai ingrijorati de tehnologiile de recunoastere faciala
» La nivel global, criza climatica poate provoca, pana in 2050, pierderi de 7,9 trilioane de dolari
» Britanicii vor ca folosirea telefonului mobil la volan sa fie ilegala, chiar daca este utilizat un dispozitiv handsfree
» Masinile electrice/hybrid, mai putin populare in SUA decat in China, Franta, Germania si Marea Britanie
» 5 morti, peste 30 de raniti si 8 persoane disparute dupa eruptia unui vulcan din Noua Zeelanda
» Aon: Pierderi de miliarde de dolari dupa inundatiile si furtunile din Europa
» Marea Britanie: Furturile de masini premium s-au dublat in ultimii cinci ani


Create AccountLog In Your Account