Romania

Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019


Valoarea totala a daunelor platite de PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, in perioada ianuarie - iulie 2019, a insumat peste 2,9 milioane de lei, in crestere cu circa 115% fata de perioada similara a anului trecut. Din total, cele mai multe despagubiri au fost achitate in urma inundatiilor care au afectat intreaga tara.

Astfel, daunele produse de inundatii au totalizat circa 1,15 milioane de lei, de 4,3 de ori mai multe decat in primele sapte luni din 2018 (+333,4%), cand au fost de 264.290 lei, conform datelor furnizate de PAID pentru 1asig.ro.

In functie de eveniment, daunele achitate de PAID in perioada analizata au fost impartite astfel:
  • Inundatie: 1.145.502 lei
  • Alunecare de teren: 1.002.288 lei
  • Cutremur: 762.028 lei


Potrivit specialistilor PAID, in primele sapte luni din 2019, se reflecta o crestere a daunelor achitate, cu exceptia riscului de alunecare de teren, unde valoarea despagubirilor din 2019 este apropiata de valoarea din 2018, dar nu o depaseste.

"Din situatia prezentata rezulta ca in anul 2019 am avut parte de daune semnificative provenite din evenimente de tip inundatie, iar in anul 2018 am avut parte de pagube mai considerabile rezultate din alunecari de teren. De asemenea, avem o crestere a valorii despagubite, in anul 2019 fata de 2018, pentru daunele datorate cutremurelor produse in perioada verificata", au explicat oficialii PAID pentru 1asig.ro.

La sfarsitul lunii iulie 2019 erau active la nivel national 1.708.955 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,92%.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 991.856, in timp ce pentru case erau valabile 717.099 polite.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 23.08.2019

Cele mai recente stiri:
» Ne pregatim pentru editia a VII-a a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"!
» Leonardo BADEA (ASF): Ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA
» Asiguratorii RCA, facturati mai mult pentru inchirierea masinilor
» Profitabilitatea pietei de asigurari s-a redus in primele sase luni din 2019
» Cat au platit asiguratii RCA pentru clauza de Decontare Directa in S1 2019
» Alexandru APOSTOL, MAXYGO: "Nu exista nicio lege care sa ne spuna cat ar trebui sa conducem, totul tine de aprecierea noastra"
» TOPUL brokerilor pe principalele clase de asigurari
» Afacerile GLOBASIG au avansat cu peste 20% in primele 8 luni ale anului
» VIDEO: Cerasela CHIRIAC: Cel mai important activ sunt oamenii
» Intalnirea Anuala Informala UNSICAR s-a desfasurat la Oradea. Principalele declaratii!


Create AccountLog In Your Account