Digitalizare: Asiguratorii subliniaza importanta cadrului de reglementare bazat pe activitati pentru sectorul financiar digital

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
10.09.2021

Insurance Europe a publicat raspunsul la o consultare ESMA (the European Securities&Markets Authority) cu privire la solicitarea sa de consiliere asupra sectorului financiar digital, care s-a axat pe fragmentare si neintegrarea lanturilor valorice, a platformelor digitale si a riscurilor grupurilor de activitati mixte.

In ceea ce priveste fragmentarea si neintegrarea lanturilor valorice, Insurance Europe arata ca un aspect important al pietei de asigurari a fost reprezentat intotdeauna de cooperarea/colaborarea cu partenerii: de exemplu, in contextul intermedierii asigurarilor. Dezvoltarile din mediul digital au insemnat, pur si simplu, ca amploarea si diversitatea colaborarii au crescut, permitand asiguratorilor sa imbunatateasca gama de produse si servicii oferite consumatorilor, pentru a le servi mai bine interesele si nevoile.

Insurance Europe subliniaza ca un potential beneficiu important al platformelor digitale este ca acestea pot oferi noi modalitati si canale de acces si, totodata, pot reduce deficitul de protectie prin asigurare. Pe de alta parte, cel mai semnificativ risc e reprezentat de potentialul de denaturare a pietei, daca nu sunt asigurate conditii echitabile de concurenta loiala.

In ceea ce priveste riscurile grupurilor de activitati mixte, Insurance Europe spune ca sectorul european al asigurarilor este un sector reglementat si supravegheat in mod cuprinzator, cu un cadru de reglementare prudential si cu o buna conduita de business. Cu toate acestea, in timp ce noile oportunitati tehnologice si noul comportament al clientilor permit noi concepte de servicii, noi furnizorii de servicii - jucatori BigTech, de exemplu -, si-au facut aparitia in piata.

Astfel, va fi cruciala mentinerea unor conditii echitabile intre companiile de asigurari si jucatorii BigTech, evitand, in acelasi timp, arbitrajul de reglementare la nivel european. Accentul ar trebui sa fie asigurarea faptului ca, in sectorul de asigurari, cadrul de reglementare continua sa fie bazat pe activitati si respecta principiul "aceleasi activitati, aceleasi riscuri, aceleasi reguli". Acest lucru, noteaza Insurance Europe, ar contribui la asigurarea faptului ca, chiar si atunci cand activitatea lor se concentreaza doar pe o anumita parte a lantului valoric, aceasta este supusa acelorasi reguli la care sunt supuse toate celelalte companii care desfasoara aceeasi activitate. 

Raspunsul integral al Insurance Europe este disponibil AICI

 

Video