Doar 6 masini din 10 inmatriculate in Moldova au asigurare RCA

Avatar autor XPRIMM
Autor
Olesea ADONEV
Avatar
Olesea ADONEV
Editor
Data articol
17.11.2015
Gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) in Moldova este de 59,57%, arata rezultatele estimarilor www.xprimm.md. Procentul a rezultat in urma raportului dintre numarul de polite RCA active, potrivit datelor oficiale de la CNPF si numarul total al vehiculelor inmatriculate in tara. Prin comparatie, gradul de cuprindere in RCA in Romania este de 72,5%.
PROMO


Astfel, potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, in Republica Moldova, au fost inregistrate la mijlocul anului 2015 un numar de 862.880 mijloace de transport, dintre care ponderea cea mai mare o detin autoturismele, in numar de 526,635. Din numarul total al mijloacelor de transport, cele mai multe sunt inregistrate in Chisinau, respectiv un numar de 271.593, potrivit datelor Intreprinderii de Stat "REGISTRU".

In acelasi timp, in primele sase luni ale anului in curs numarul politelor RCA in vigoare se ridica la 514.099. Segmentul asigurarilor RCA genereaza circa 21 la suta din totalul subscrierilor pietei de asigurari din Moldova, iar primele noua luni au ajuns la valoarea de 188 milioane lei.

Printre cauzele nivelului redus de cuprindere in asigurarea RCA, potrivit specialistilor in domeniu, ar putea fi:
  • neincheirea politei RCA in cazul in care vehiculul nu circula pe drumurile publice din mai multe motive, ori ca nu este functional din punct de vedere tehnic, ori ca proprietarul autoturismului nu se afla pe teritoriul tarii o perioada mai indelungata;
  • nu au fost luate in calcul autoturismele care se afla in procesul de inmatriculare sau autorizate provizoriu;
  • indicatorul nu cuprinde autoturismele inregistrate de catre autoritatile publice/de stat si cele ale cele ale corpului diplomatic, etc.
Asigurarea de raspundere civila auto RCA este obligatorie si acopera daunele materiale provocate tertilor, precum si cheltuielile pentru compensarea vatamarilor corporale sau a decesului, in anumite limite.

Potrivit legislatiei in vigoare, limitele de raspundere pentru politele RCA in Moldova sunt de 1 milion de lei moldovenesti - la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numarul persoanelor pagubite intr-un accident; si de cate 1 milion de lei - pentru fiecare persoana pagubita in caz de vatamari corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 milioane, indiferent de numarul persoanelor pagubite intr-un accident.

Coeficientii de calcul pentru politele RCA sunt stabiliti de catre autoritatea de supraveghere (CNPF); spre exemplu, o polita RCA pentru o masina inregistrata in Chisinau (*) este de 369 lei (echivalent a 18 euro).

Precizam ca asigurarea RCA este distincta de asigurarea Carte Verde, care este si ea obligatorie pentru soferii care doresc sa circule in afara tarii, iar pretul acesteia difera in functie de zona de calatorie.

Nota: Gradul de cuprindere calculat este estimat si se refera la vehiculele inmatriculate definitiv. Calculele sunt facute de echipa portalului www.xprimm.md in baza datelor publicate de Registrului de stat al transporturilor in Republica Moldova ( www.registru.md) si datele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF).

*Pentru efectuarea studiului clientul ales pentru calculul unei polite RCA, pe o perioada de 1 an, este persoana fizica in varsta de 30 ani, posesor al unui autovehicul cu o copacitate cilindrica 1.600 cmc, cu o experienta de conducere de peste 7 ani, fara accidente, etc.


Video