Economistii participanti la Forumul Economic Mondial prevad o recesiune globala in acest an

Autor
Alex SIMION
Data articol
19.01.2023

Previziunile, publicate astazi in cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos-Klosters, Elvetia, arata ca aproape doua treimi dintre economisti considera ca este probabila o recesiune in acest an.

PROMO

Dintre acestia, 18% o considera extrem de probabila - de peste doua ori mai multi decat in sondajul din septembrie anul trecut - in timp ce o treime dintre respondenti considera ca o recesiune globala este putin probabila in acest an.

Dar chiar si in randul grupului mai optimist exista un consens puternic ca perspectivele de crestere in 2023 sunt sumbre, in special in Europa si SUA.

Toti cei intervievati se asteapta la o crestere slaba sau foarte slaba in 2023 in Europa, in timp ce 91% dintre ei se asteapta la o crestere slaba sau foarte slaba in SUA.

In China, asteptarile privind cresterea economica sunt polarizate, respondentii fiind impartiti aproape egal intre cei care se asteapta la o perspectiva slaba sau puternica si incertitudinea accentuata de recenta schimbare de politica zero-COVID.

In ceea ce priveste inflatia, se prefigureaza variatii semnificative intre regiuni, proportia celor care se asteapta la o inflatie ridicata in 2023 variind de la doar 5% pentru China la 57% pentru Europa.

"In conditiile in care doua treimi dintre economisti se asteapta la o recesiune la nivel mondial in 2023, economia se afla intr-o pozitie precara. Actualul mediu cu inflatie ridicata, datorii mari si fragmentare ridicata reduce stimulentele pentru investitiile necesare pentru a reveni la crestere economica si pentru a ridica standardele de viata pentru cei mai vulnerabili din lume", a declarat Saadia Zahidi, director general la Forumul Economic Mondial.

"Liderii trebuie sa priveasca dincolo de crizele de astazi pentru a investi in inovatia in domeniul alimentar si energetic, in educatie si dezvoltarea competentelor si in tehnologiile de maine, care creeaza locuri de munca si au un potential ridicat. Nu mai este timp de pierdut."

Se asteapta ca aceste provocari sa determine companiile multinationale sa reduca costurile, multi experti asteptandu-se ca firmele sa reduca cheltuielile operationale, sa concedieze din personal si sa optimizeze lanturile de aprovizionare.

Si, in sens mai larg, se asteapta ca peisajul global sa ramana o provocare pentru business-uri, schimbarile economice urmand sa se rasfranga asupra comertului, investitiilor, fortei de munca si fluxurilor tehnologice, creand o multitudine de provocari dar si oportunitati.

Video