Eugeniu SLOPAC, ASITO: Piata de asigurari a avut curajul de a creste in condiitiile unei economii nematurizate, afectata de o instabilitate politica continua

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
17.12.2010
Bilantul pentru 2010, tendintele de pe piata moldoveneasca de asigurari si asteptarile pentru anul 2011 sunt prezentate intr-un interviu exclusiv cu Directorul General al companiei de asigurare ASITO, Eugeniu SLOPAC.

xprimm.md: Cum apreciati evolutia pietei per ansamblu in anul 2010 si in particular pentru compania Dumneavoastra, comparativ cu 2009?
Eugeniu SLOPAC: Piata de asigurari din Republica Moldova se presupune ca va avea o evolutie pozitiva pe parcursul intregului an, aceasta presupunere fiind bazata pe dinamica primelor trei trimestre, daca ne referim la capitolul prime brute subscrise. Cred ca si noi vom urma trendul pozitiv al intregii piete si la unele compartimente vom atinge, eventual, realizari considerabile.

xprimm.md: Care sunt cele mai importante realizari ale companiei in acest an si care sunt principalele provocari cu care v-ati confruntat in 2010?
E.S.: Fiecare perioada de timp are particularitatile sale, indeosebi in condiitiile unei economii nematurizate, afectata de o instabilitate politica continua. In aceste conditii piata de asigurari a avut curajul de a creste. Mari schimbari structurale, pe parcursul anului ce expira, nu au avut loc. Acelasi lucru s-a intamplat si in compania pe care o gestionam. Daca nu spun lucruri banale, anul ce se termina ne-a imbogatit spiritual, calitativ si chiar vreau sa mentionez in special - cantitativ, fapt ce il vom demonstra cu cifre concrete imediat, dupa vacanta de Craciun.

xprimm.md: Care sunt obiectivele propuse pentru anul 2011 si cele mai importante proiecte?
E.S.: Pentru anul 2011 ne-am propus sa atingem o crestere de peste 20% la capitolul vanzari, promovand o campanie promotionala specifica in legatura cu aniversarea a 20 de ani de activitate. Speram ca se va stabiliza climatul politic, vom avea in fine un flux investitional care va da imboldul dezvoltarii si la celelalte clase de asigurari in afara transportului. Pana la urma, piata se va schimba spre bine, concurenta va deveni benefica tuturor jucatorilor: brokerilor, agentilor de asigurare si, nu in ultimul rand, companiilor de asigurare si autoritatii de supraveghere.

xprimm.md: Care sunt masurile de ordin legislativ, tehnic, de procedura care ar trebui implementate in vederea impulsionarii pietei de profil?
E.S.: Modificarea sistemului fiscal, referitor la scutirea de impozite a unei limite din venituri in ceea ce priveste cheltuielile destinate asigurarilor pentru persoane fizice. Cred ca aceasta masura va impulsiona mult dezvoltarea pietei de asigurare. O alta importanta actiune ar fi preconizata implementare a sistemului informational unic pentru asiguratori. Se mizeaza mult si pe demonopolizarea asigurarilor obligatorii de sanatate.

Video