Asigurari

Exclusiv: Cum iti recuperezi banii de la un asigurator care a intrat in insolventa sau faliment? Vezi aici detalii despre noul Fond National de Garantie in Asigurari!


Detinatorii unei polite de asigurare care au avut pagube, iar societatea lor de asigurare este in insolventa sau faliment, ar putea fi despagubiti in viitor de catre Fondul National de Garantie in Asigurari, care ar urma sa fie administrat de catre autoritatea de supraveghere (CNPF).

Astfel, Fondul de Garantie ar urma sa acorde despagubiri clientilor pagubiti daca asiguratorul lor este declarat in stare de insolvabilitate si ulterior in faliment si nu mai poate sa isi indeplineasca angajamentele asumate.

Un proiect de lege in acest se afla in lucru la autoritatea de supraveghere din Moldova (CNPF), in faza de elaborare, si a fost consultat de catre portalul specializat www.xprimm.md.

Conform prevederilor prealabile de constituire a Fondului, acoperirea acestuia ar fi limitata. Astfel, ar urma sa acopere doar plata despagubirilor pentru contractele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA si Carte Verde), in limita unui anumit plafon stabilit si a resurselor financiare disponibile la Fond in momentul platii.

Pentru asiguratii care au alte polite, in afara de RCA si Carte Verde (bunuri, locuinte, accidente etc.) se va aplica procedura de recuperare din prezent, astfel ca in cazul insolvabilitatii asiguratorului pagubitii se vor adresa administratorului insolvabilitatii/lichidatorului sau vor solicita recuperarea banilor prin instanta de judecata, urmand pasii prevazuti de legea insolvabilitatii.

Mentionam ca in aceasta situatie se afla deja multi asigurati ai companiei EUROASIG Grup (declarat in insolventa in anul 2013), care nu si-au recuperat banii nici pana in prezent si au suportat pagubele din propriul buzunar.

Care ar fi procedura de urmat de catre pagubiti pentru obtinerea despagubirii de la Fond?

Potrivit proiectului prealabil de lege, Fondul de Garantie este indreptatit sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre pagubiti/creditori in momentul deschiderii procedurii de faliment a asiguratorului, pronuntata de instanta competenta. Ulterior, in termen de 30 de zile, administratorul insolvabilitatii va transmite catre CNPF lista creantelor de asigurari validate si dosarele de daune cu specificarea cuantumului sumelor solicitate.

Spre exemplu, asiguratul care detine o polita RCA la un asigurator intrat in faliment si are o dauna se va adresa Fondului cu o cerere de plata.

La aceasta cerere va anexa actele/inscrisurile doveditoare ale sumelor pretinse pe asigurarea respectiva. Actele se depun in termen de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor asigurate in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dupa depunerea cererii de plata, autoritatea de supraveghere verifica dosarul de dauna preluat din arhiva asiguratorului in insolventa, precum si cererea de despagubire, astfel cum aceasta rezulta din inscrisurile depuse de catre asigurat.

Care este suma care se poate incasa de la Fondul de Garantie pentru cei pagubiti si care este opinia asiguratorilor?


Suma maxima acordata de Fond pagubitilor ar putea sa fie de 10 mii de lei pentru cei care au o dauna in baza unei polite RCA si 35 mii de lei pentru asigurarea Carte Verde, pe fiecare cerere de despagubire, se arata in draftul proiectul de lege. Precizam ca aceste limite de despagubire sunt bazate pe calculele facute inca in anul 2015 si cel mai probabil vor fi ajustate ulterior in cadrul consultarilor publice.

In acelasi timp, urmeaza sa fie definitivat si mecanismul de plata in cazul in care dauna pagubitului va depasi plafonul garantat de Fond astfel incat acesta sa poata sa isi acopere prejudiciul in cuantum satisfacator. Spre exemplu, in primele 9 luni din acest an dauna medie pe Carte Verde s-a ridicat la peste 44 mii lei.

In proiect se mai arata ca prioritate la plata despagubirilor o vor avea cei care au suferit prejudicii cauzate prin vatamari corporale sau deces, urmate de dosarele cu pagube materiale si sume din restituirea de prime platite in avans pentru perioada ramasa neasigurata.

De asemenea, daca disponibilitatile Fondului nu vor fi suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, creantele acestora vor putea fi onorate pe masura acumularii la Fond a resurselor financiare.

"Orice initiativa indreptata in directia protectiei consumatorului si asigurarea credibilitatii intregii industrii de profil este binevenita. Insa, ar fi prematur sa vorbim despre infiintarea acestui Fond atat timp cat in piata exista un risc pregnant de faliment si probleme legate de transparenta actionariatului si a indicatorilor financiari profesionisti (calitatea activelor, rezerve etc.). Odata rezolvate aceste probleme de fond, stringente pentru piata, vom putea construi pe un fundament solid sisteme eficiente de garantare, necesare intr-o piata dezvoltata", este de parere Dinu GHERASIM, Director General, DONARIS VIG.

De asmenea, "in contextul in care principalele directii de dezvoltare a pietii locale de asigurari reprezinta alinierea supravegherii riscurilor la prevederile Solvency II si aplicarea unui nou cadru normativ armonizat cu cel european - apreciem ca nu este necesar crearea acestui Fond de garantare. In prezent trebuie implementate prevederilor necesare pentru adoptarea Solvency II, care implica o mai buna masurare si gestionare a riscurilor, ajustarea cerintelor fata de solvabilitate, crestere eficientei managementului intern si a procesului de supraveghere prudential. Prin aplicarea acestor principii se va verifica mai riguros apetitul de risc al companiei si necesarul rezervelor acesteia. Astfel, va fi evitat falimentul sau incapacitatea companiilor de a-si onora obligatiile fata de asigurati. Cresterea protectiei asiguratilor trebuie realizata prin aplicarea masurilor de prevenire, si nu prin metode post facto de solutionare a problemelor", este de parere Vitalie POLIVENCU, Director Vanzari la MOLDASIG.

De asemenea, "consider ca in forma actuala acest Fond nu ar rezolva problemele pentru care se propune a fi infiintat. Spre exemplu, ar trebui ca acesta sa protejeze pagubitii detinatori de polite pe toate clasele de asigurare, nu doar cele obligatorii auto, iar limitele de despagubire a Fondului sa fie mai mari. Spre exemplu, in cazul companiei noastre dauna medie pe RCA a depasit demult valoarea de 10.000 de lei, cu atat mai mult pe Carte Verde", este de parere Roman ANDRONIC, Vice Director General, ASTERRA GRUP.

In opinia Directorului General al MOLDCARGO, Vladimir STIRBU, "crearea acestui Fond ar fi un instrument eficient de protectie a consumatorului si ar insufla o incredere suplimentara asiguratului ca sistemul poseda o capacitate financiara adecvata pentru a gestiona orice situatie de insolventa sau faliment. Totusi, limitele de despagubire ar trebui majorate, la circa 50 mii lei pentru ambele clase (RCA si Carte Verde), inclusiv extinsa aceasta protectie si pentru celelalte clase de asigurare, nu doar pentru cele obligatorii de raspundre civila auto".

Totodata, "in forma actuala, acest Fond nu corespunde scopului penru care a fost creat. Astfel, ar trebui ca in urmatorii 5 ani de zile nicio companie sa nu falimenteze pentru ca la Fond sa se acumuleze suficiente resurse pentru a achita posibilele daune pe care le-ar avea doar un asigurator falimentar intr-un an pe Carte Verde", apreciaza un specialist din piata citat de www.xprimm.md. Astfel, potrivit acestuia, "daca luam in calcul numarul si valoarea medie a daunelor doar pe Carte Verde din ultimii 3 ani - daca in urmatorul an am avea un caz de faliment resursele Fondului ar fi suficiente doar pentru plata a 1/3 din acestea, respectiv echivalentul a 1,5 milioane lei sau 45 de daune".

Cum se vor constitui resursele finaciare ale Fondului de Garantie?

Resursele financiare ale Fondul de Garantie se vor forma din contributiile companiilor de asigurare care activeaza pe piata locala, care vor vira trimestrial la Fond 0,5% din volumul trimestrial al primelor brute subscrise pe asigurarea RCA si Carte Verde.

CNPF poate suspenda contributiile asiguratorilor, in cazul in care disponibilitatile financiare acumulate reprezinta 10% din suma totala a despagubirilor aferente contractelor RCA si Carte Verde platite de asiguratori in total pe tara in ultimul an gestionar.

Totodata, cuantumul contributiei poate fi majorat de CNPF de la 0,5% pana la 2% din volumul anual al primelor brute subscrise pe politele RCA si Carte Verde, in cazul in care mijloacele financiare sunt insuficiente pentru plata despagubirilor.

Mai mult, pentru a-si majora valoarea disponibilitatilor financiare Fondul poate investi in valori mobiliare emise de stat, cel mult 60% din totalul mijloacelor financiare existente la finele anului precedent, precum si in alte instrumente monetare prevazute de lege.

Ar fi important sa precizat ca timp de mai multi ani, pana in 2015, aceasta contributie de 0,5% a fost inclusa in calculul primei de baza pentru politele RCA si Carte Verde vandute de asiguratorii locali. Insa, tinand cont de faptul ca nu a existat o lege care sa reglementeze functionarea unui Fond de Garantie si unde trebuiau virate sumele acumulate, asiguratorii au redistribuit disponibilitatile financiare in functie de necesitatile fiecarei companii. Incepand cu 1 ianuarie 2016, contributia a fost eliminata de catre CNPF din calculul primei de asigurare de baza.

Mentionam ca in prezent asiguratorii emitenti de asigurari Carte Verde achita catre biroul auto (BNAA) o contributie de 5% din valoarea politelor vandute, destinate pentru: garantarea rambursarii daunelor platite de birourile straine pentru prejudiciile produse de catre soferii detinatori ai politelor Carte Verde emise de asiguratorii moldoveni; plata daunelor survenite in urma folosirii politelor false; despagubiri pentru accidente produse pe teritoriul Republiciii Moldova in care este vinovat un cetatean strain (pana la incasarea banilor de la asiguratorul acestuia din strainatate).

Vom reveni cu detalii in legatura cu acest subiect.


Share |


Editor: Olesea ADONEV | Publicat pe 14.11.2017


Create AccountLog In Your Account