Fara asigurare, esti la mila autoritatilor!

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
15.07.2010
"Evolutia industriei de asigurari din Republica Moldova a fost lenta, intrucat piata de profil nu s-a dezvoltat in acelasi ritm pe toate clasele de asigurari. Astfel, politele auto, fie cele facultative de tip CASCO, sau cele obligatorii de tip RCA sau Carte Verde au fost mai solicitate de clienti in detrimentul segmentului property sau de raspundere civila generala", a precizat Eugeniu SLOPAC, Director General, ASITO.

In acest context, in cazul majoritatii companiilor de profil, portofoliul este format din circa 70% asigurari auto. "In ciuda inundatiilor din ultima perioada, avem foarte putine solicitari de despagubire, pentru ca oamenii nu se asigura", a aratat  Directorul  Departamentului de Marketing si Vanzari al societatii ASITO, Ion CISLARU.

"La producerea unei calamitati naturale, cetatenii Republicii Moldova apeleaza la sprijinul Guvernului. Ajutorul oficialitatilor provine din bani publici, bani de care sunt private sectoare precum invatamantul sau sanatatea. Asigurarile de locuinte trebuie promovate mai mult pentru a nu se mai irosi resursele sectorului public in situatia producerii unei catastrofe", a apreciat Eugeniu SLOPAC. Frecventa inundatiilor in Moldova este in crestere, la fel ca si pierderile materiale, oamenii ramanand de cele mai multe ori la mila autoritatilor pentru a-si recupera macar o parte din pagube.

In ceea ce priveste impactul crizei economice, piata locala de profil a scazut doar cu 5 puncte procentuale si a incheiat anul pe profit, "desi efectele acesteia puteau fi mult mai puternice pentru intreaga industrie", a precizat Directorul General al ASITO.

Video