GALAS si TRANSELIT si-au majorat capitalul la 15 mil. MDL

Avatar autor XPRIMM
Autor
Vlad BOLDIJAR
Avatar
Vlad BOLDIJAR
Editor
Data articol
29.03.2012
Mai putin de 10 zile ne despart de 6 aprilie, data la care, conform Legii nr. 407/2006, nivelul capitalului social minim al asiguratorilor din Republica Moldova trebuie sa atinga cel putin 15 mil. MDL. In cadrul sedintei din 22 martie a.c., Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Republica Moldova a avizat majorarea capitalului social pentru companiile de asigurare GALAS SA si TRANSELIT SRL. In cazul primei societati, majorarea se realizeaza prin emisie suplimentara de actiuni in valoare de 2.999.924 MDL pana la 15.000.072 MDL, in vreme ce in cazul TRANSELIT, capitalul social se va majora de la 12.476.650 pana la limita minima admisa: 15.000.000 MDL.

In ultimele luni, mai multi asiguratori au operat modificari pentru a cresterea valorii capitalului social. Spre exemplu, la inceputul lunii martie, CNPF a avizat majorarea capitalului social al companiei MOLDCARGO de la 26,07 mil. MDL pana la 30 mil. MDL. In luna ianuarie, compania de asigurari ASTERRA GRUP a primit avizul favorabil din partea CNPF pentru majorarea capitalului cu 1,11 mil. MDL, pana la 15 mil. MDL. De asemenea, in decembrie 2011, VICTORIA Asigurari a primit aviz favorabil din partea autoritatii de supravehere pentru majorarea capitalului cu 3 mil. MDL, pana la 15 mil. MDL.

Totodata, desi indeplinea cerintele minime de capitalizare, la finalul lunii ianuarie 2012, GRAWE CARAT Asigurari si-a majorat capitalul social de la 42,28 mil. MDL pana la 57,38 mil. MDL printr-o emisie suplimentara de actiuni in valoare de 15,1 mil. MDL. Astfel, cu un capital de circa 4 ori mai mare decat minimul admis, GRAWE CARAT Asigurari a devenit a treia cea mai capitalizata societate din piata, dupa SIGUR-ASIGUR (67,4 mil. MDL) si MOLDASIG (60 mil. MDL).

Amintim ca in anul 2011 si-au incetat activitatea trei companii de asigurari, pe fondul incapacitatii de a respecta legislatia in vigoare: ARTAS, EDICT si IDEEA Asigurari. De asemenea, la finalul anului trecut, societatii de asigurare ALIANTA MOLDCOOP i-au expirat licentele valabile pentru a desfasura activitatea pe doua clase de asigurare, in vreme ce, in august 2011, asiguratorului AFES-M i-a expirat licenta pentru a desfasura activitate in domeniul asigurarilor de persoane, iar in ianuarie 2012 pentru alte doua clase de asigurari: de bunuri, respectiv asigurari obligatorii. In cazul ambelor companii, nivelul capitalului social se situa la 12 mil. MDL.

Potrivit comunicatului remis la acea data de autoritatea de supraveghere, cele doua societati de asigurare "vor ramane in continuare a fi responsabile de obligatiile asumate, fara dreptul insa de a-si asuma alte obligatii".

Video