GDV: Dezastrele naturale din 2021, pierderi de 12,5 miliarde EUR pentru asiguratorii din Germania

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
14.01.2022

Anul 2021 a fost cel mai costisitor an din istorie pentru industria de asigurari din Germania, in contextul in care pierderile din industrie au ajuns la aproximativ 12,5 miliarde EUR, cea mai mare contributie in acest sens fiind atribuita inundatiilor din vara, informeaza Artemis, citand un raport realizat de catre Asociatia Germana de Asigurari (GDV).

PROMO

"Cu pierderi asigurate la locuinte, obiecte de uz casnic, intreprinderi si autovehicule de aproximativ 12,5 miliarde EUR, anul 2021 va fi cel mai costisitor an al riscurilor naturale de la debutul statisticilor in acest sens, la inceputul anilor 1970", subliniaza Jorg ASMUSSEN - General Manager, GDV.

Per ansamblu, 9 miliarde EUR reprezinta pagubele provocate de precipitatii si inundatii la proprietatile rezidentiale, la bunurile casnice si la intreprinderi, in timp ce alte 2 miliarde EUR reprezinta alte pierderi care au fost provocate de furtuni si grindina. Nu in ultimul rand, 1,5 miliarde EUR reprezinta daunele care au fost provocate de riscurile naturale asupra vehiculelor, explica GDV.

In acest context, 2021 e cel mai costisitor an inregistrat vreodata de industria de asigurari din Germania, eclipsand pierderile de 11,3 miliarde EUR suferite in 2002, precum si pierderile de 11,5 miliarde EUR din urma furtunilor severe care au facut ravagii in Europa anului 1990.

Pentru a sublinia nivelul neobisnuit al pierderilor provocate pe piata de asigurari din Germania, in 2021, de catastrofele, Artemis subliniaza ca media pierderilor pe termen lung este estimata la aproximativ 3,8 miliarde EUR.

Pierderile provocate doar de inundatiile din iulie 2021 sunt estimate acum la 8,2 miliarde EUR, o crestere usoara comparativ cu precedenta estimare GDV. "Cu 8,2 miliarde de euro, inundatiile fulgeratoare au provocat cele mai mari pierderi de asigurare din timpul verii. Intr-o perioada foarte scurta de timp, GDV a achitat deja peste 3 miliarde EUR catre clienti", a mai precizat Jorg ASMUSSEN.

Aproximativ 7,7 miliarde EUR din pierderile provocate de inundatiile din iulie reprezinta pagubele care au fost aduse proprietatilor rezidentiale, bunurilor din acestea, precum si intreprinderilor, in vreme ce 450 milioane EUR reprezinta pierderi pe segmentul auto. GDV mai noteaza ca furtunile convective severe din iunie au adus, la randul lor, pierderi de 1,7 miliarde EUR pentru asiguratorii din Germania, grindina fiind principalul factor determinant. "In luna iunie, grindina a afectat, in principal, sectorul auto, cu o pierdere de 700 milioane EUR. Pentru asiguratorii auto, au existat, de asemenea, pierderi peste medie in 2021", spune Jorg ASMUSSEN.

GDV vrea sa se asigure ca, in viitor, toate pierderile vor fi acoperite si urmareste sa impuna acoperirea catastrofelor naturale in cadrul asigurarilor property. "Practic, propunerile GDV prevad ca, in viitor, sa existe doar polite de asigurare a cladirilor rezidentiale care sa acopere si asa-numitele riscuri elementare, cum ar fi inundatii si ploi abundente. In acelasi timp, industria asigurarilor solicita o schimbare durabila de directie din partea sectorului public, de exemplu prin interzicerea clara a constructiilor in zone predispuse la inundatii si prin evaluarea obligatorie a riscului climatic pentru autorizatiile de constructie", puncteaza Jorg ASMUSSEN - General Manager, GDV.

Artemis mai arata ca pierderile provocate, in 2021, de catastrofele naturale din Germania au determinat cresterea ratelor de reasigurare si au condus si la un mediu de reinnoire a reasigurarilor europene mai provocator decat in ultimii ani.

Video