GRAWE Carat a castigat procesul impotriva BNAA privind apararea reputatiei profesionale

Data articol
28.04.2014
Compania de asigurari GRAWE Carat a castigat procesul intentat Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) privind apararea reputatiei profesionale. BNAA a fost obligat sa dezminta acuzatiile privind falsificarea unei polite de asigurare Carte Verde si sa achite prejudicii materiale, morale si cheltuieli de judecata, se arata intr-un comunicat emis de asigurator. Decizia a fost aprobata in data 24 aprilie a.c de Judecatoria Comerciala de la Chisinau.

Amintim ca Adunarea Extraordinara a BNAA a decis, la inceputul lunii octombrie a anului precedent, excluderea companiei de asigurari GRAWE CARAT din randul membrilor sai si emitentilor Carte Verde, motivand aceasta decizie prin incalcarea unui set de norme legale ce reglementeaza activitatea emitentilor Carte Verde. Ulterior, in data de 28 ianuarie 2014, Curtea de Apel Chisinau a adoptat o decizie prin care GRAWE Carat urma sa fie restabilita in calitate de membru cu drepturi depline in cadrul sistemului international Carte Verde.

"Pana acum, BNAA a ignorat atat deciziile din partea CNPF, cat si hotararea Curtii de Apel prin care decizia BNAA a fost suspendata. BNAA este obligata sa respecte toate aceste hotarari si sa anuleze excluderea GRAWE Carat din sistemul Carte Verde, a declarat Membrul Comitetului de Conducere al companiei, Peter HRONOVSKY. 

De asemenea, "din septembrie 2013, compania GRAWE Carat a fost supusa unui atac anticoncurential si unei campanii de defaimare fara precedent din partea BNAA. Am luat masurile legale si ne-am adresat instantei de judecata deoarece atacurile la adresa companiei noastre sunt inadmisibile. Ma bucur ca defaimarea se poate pedepsi si in Moldova. Sper sa fie o lectie si BNAA sa-si asume responsabilitatea pentru informatiile pe care le face publice", a afirmat Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE Carat. 

In comunicat se mai arata ca, la data de 14 aprilie a.c., Directorul BNAA, Victor CILIBIC, a fost recunoscut vinovat pentru neexecutarea hotararii judecatoresti de suspendare a deciziei BNAA din 27 septembrie 2013 si de restituire a certificatelor Carte Verde companiei GRAWE Carat. Printr-un control efectuat de catre autoritatea de supraveghere cu privire la clasificarea gresita a categoriilor autovehiculelor la incheierea asigurarii Carte Verde s-a demonstrat ca GRAWE Carat are cea mai mica rata de erori in comparatie cu toate companiile de asigurari supuse controlului si, respectiv, ca si aceasta acuzatie a BNAA este nefondata.

"Cu toate acestea, BNAA continua sa incalce dreptul companiei austriece de a vinde certificate Carte Verde", se precizeaza in comunicat.

GRAWE Carat face parte din Grupul GRAWE (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) - un concern financiar international cu sediul central in Austria. Compania este recunoscuta pe piata pentru stabilitatea sa financiara si solvabilitatea foarte ridicata. In acest an, GRAWE Carat aniverseaza 10 ani de activitate pe piata asigurarilor din Moldova.

Video