Romania

Gazele de sera au ajuns la un nivel intalnit ultima oara acum 3-5 milioane de ani


Gazele de sera din atmosfera planetei au ajuns la un nivel record, intalnit ultima oara in urma cu 3-5 milioane de ani, cand nivelul marilor era cu 10 pana la 20 de metri mai mare decat este in prezent, iar temperaturile globale erau cu 2-3 grade Celsius mai mari, arata un raport al World Meteorological Organization - WMO.

Concentratiile de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, care contribuie la cresterea temperaturilor, au crescut in 2017 si sunt cu 41% mai mari decat in anul 1990, determinand o crestere pe termen lung a temperaturii globale, noteaza Natiunile Unite in analiza sa anuala asupra acestui trend.

Conform WMO, concentratiile mari de dioxid de carbon determina topirea ghetarilor si conduc la fenomene meteo extreme violente care, la randul lor, au fost reponsabile, in 2017, pentru pierderi asigurate record de 140 milioane de dolari, arata Banca Angliei.

"Stiinta este clara. Fara reducerea rapida a emisiilor de dioxid de carbon si a altor gaze cu efect de sera, schimbarile climatice vor avea efecte ireversibile si distructive asupra vietii pe Pamant. Timpul in care mai putem actiona pentru a schimba ceva este din ce in ce mai scurt", a declarat Petteri TAALAS, Secretarul general al WMO.

Scopul Natiunilor Unite este sa mentina cresterea temperaturii globale medii sub 2 grade Celsius, desi, chiar si in acest caz, ar reprezenta cea mai rapida schimbare a temperaturilor de la incheierea ultimii epoci de gheata, in urma cu 10.000 de ani. Pentru a obtine acest lucru, emisiile nete de gaze de sera ar trebui reduse la zero pana in 2050, arata Intergovernmental Panel on Climate Change.

Dioxidul de carbon ramane in atmosfera pentru sute de ani, iar in oceane, chiar si pentru perioade mai lungi, arata un raport al WMO.

Romania, afectata de schimbarile climatice

Romania nu este, din pacate, ferita de efectele schimbarilor climatice. Analizele realizate la nivelul ANM arata o tendinta de crestere a temperaturilor in trei din patru anotimpuri, dar si modificari semnificative ale altor indicatori climatici, precum descresterea grosimii stratului de zapada si cresterea duratei maxime a valurilor de cladura.

Astfel, "analiza efectuata utilizand datele colectate la statiile meteorologice cu sir lung (1961-2016) din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, evidentiaza tendinte crescatoare semnificative statistic (la un nivel de incredere de cel putin 90%) ale temperaturii aerului pentru vara, primavara si iarna, precum si pentru valorile anuale", arata datele Ministerului Mediului, transmise la solicitarea 1asig.ro.

Schimbarile globale reprezinta o problema directa si pentru industria asigurarilor, deoarece genereaza pierderi economice in intreaga lume, iar o parte semnificativa din aceste pagube ajung si in sarcina companiilor de asigurare si reasigurare. De exemplu, la nivel global, catastrofele naturale au provocat in 2017 pierderi asigurate in cuantum de 135 miliarde dolari - echivalentul a 41% din totalul pierderilor, a anuntat grupul german de reasigurari MUNICH Re. De asemenea, schimbarile climatice au intrat, in acest an, in Barometrul de Risc ALLIANZ 2018 - cercetare anuala concentrata asupra riscurilor ce ameninta afacerile, publicata de ALLIANZ Global Corporate & Specialty (AGCS).

Mai mult, la inceputul lui 2018, CEO-ul grupului AXA, Thomas BUBERL a avertizat ca evenimentele meteorologice extreme majoreaza cuantumul daunelor platite de companiile de asigurare, in timp existand posibilitatea ca in anumite regiuni de pe glob asiguratorii sa considere anumite active, asigurate in prezent, ca fiind "prea riscante" pentru a mai fi preluate in asigurare.

Recent, 16 asiguratori si reasiguratori au semnat un parteneriat cu ONU pentru protectia mediului si pentru o mai buna intelegere a impactului pe care il au schimbarile climatice.


Share |


Editor: Adina TUDOR | Publicat pe 07.12.2018

Cele mai recente stiri:
» Profitul GROUPAMA Asigurari din 2018, afectat de amenda Consiliului Concurentei. Ce planuri are asiguratorul pentru 2019?
» Insurance Europe: Asigurarea are un rol important in cazul inundatiilor
» PAID Romania a marcat 10 ani de activitate in cadrul Conferintei "Building the future"
» Buget de peste 2,7 milioane de lei pentru asigurarea parcului auto al Postei Romane
» Comisia Europeana face noi pasi spre indeplinirea obiectivelor privind siguranta rutiera
» Gothaer Asigurari Reasigurari anunta un plan strategic pe termen mediu de 3 ani
» Vino la "IIF 2019 - PROPERTY INSURANCE - the 2 CAT Cs: climate and cyber"!
» PRBAR Academy: A 2-a editie a evenimentului "De vorba cu..." i-a avut ca mentori pe Mihai TECAU si Costi STRATNIC
» Proiect de lege pentru reinfiintarea CSA, CSSPP si CNVM
» Eurostat: Regiunea de Sud-Est este "fruntasa tarii" la numarul de accidente mortale


Create AccountLog In Your Account