GlobalData: Asiguratorii generalisti din Japonia se reorienteaza de la asigurari auto, la asigurari de bunuri si linii de specialitate

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
20.01.2022

Pe o piata japoneza extrem de concentrata, asiguratorii isi schimba orientarea de la asigurarile auto, la asigurari de bunuri si linii de specialitate - cum ar fi securitatea cibernetica, anularea evenimentelor sau intreruperea activitatii -, pe fondul scaderii primelor de asigurare auto, informeaza GlobalData.

PROMO

Astfel, Swarup Kumar SAHOO - Senior Insurance Analyst, GlobalData -, subliniaza: "In ceea ce priveste piata de asigurari generale, aceasta a fost dominata de 4 asiguratori de top, care au reprezentat 87% din primele nete subscrise in 2020. Primele combinate ale primilor 4 asiguratori de top s-au contractat cu 0,2% in 2020, din cauza scaderii primelor de asigurare auto, determinata de reducerea vanzarilor de vehicule si de reducerea tarifelor de prima in anii precedenti."

Potrivit statisticilor japoneze, numarul accidentelor rutiere a scazut, in intervalul 2016 - 2020, cu 12,7% CAGR, ceea ce i-a determinat pe asiguratori sa reduca de doua ori, in ultimii 5 ani, prima la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Scaderea primelor a avut un impact asupra cresterii asiguratorilor auto, care se confruntau deja cu presiuni din cauza mediului de afaceri lent si a scaderii vanzarilor de vehicule. Prin urmare, asigurarile auto au scazut, in intervalul 2016 - 2020, cu o rata CAGR de 0,3%. Pentru primii 4 asiguratori niponi, cota de afaceri in domeniul asigurarilor auto a scazut de la 63,3% in 2016, la 60,5% in 2020.

Pe de alta parte, ratele primelor de asigurare pe segmentul property au inregistrat, in 2020, o crestere de doua cifre si, ulterior, au devenit un domeniu de interes pentru asiguratorii generalisti. Astfel, segmentul de asigurari property a crescut, in perioada 2016 - 2020, cu o rata CAGR de 5,2%, determinata de cresterea ratelor primelor de reasigurare si de cresterea riscurilor asociate evenimentelor catastrofale naturale (NatCat). In consecinta, ponderea asigurarilor property, in cadrul primilor 4 asiguratori de top, a crescut de la 12,9% in 2016, la 15,2% in 2020.

Pe langa asigurarile property, companiile nipone de asigurari se concentreaza si pe liniile de asigurari specializate, cum ar fi securitatea cibernetica, anularea evenimentelor si intreruperea activitatii.

"Avand in vedere vulnerabilitatea tarii in fata evenimentelor catastrofale naturale si cresterea numarului de cazuri de criminalitate cibernetica, este de asteptat ca asiguratorii sa fie mai agresivi in ce priveste inovarea produselor pe aceste segmente, ceea ce va sustine cererea acestora in urmatorii ani", mai spune Swarup Kumar SAHOO - Senior Insurance Analyst, GlobalData.

 

Video