Halloween va genera o crestere a cererilor de despagubire pe mai multe segmente de asigurare

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
28.10.2020
Halloween a devenit una dintre cele mai populare traditii din SUA, si nu numai. In perioada 2016 - 2019, aproximativ 70% dintre americani aveau de gand sa participe la aceasta sarbatoare. Anul acesta, in timp ce e de asteptat ca pandemia sa ridice un obstacol in acest sens, 58% dintre americani tot si-au propus sa celebreze Halloween, arata Forbes. Aceasta sarbatoare nu e, insa, cunoscuta doar pentru costume, ci, de asemenea, este asociata si cu o crestere a vandalismului, a criminalitatii si a deceselor in trafic.
PROMO
Crestere semnificativa a cererilor de despagubire pentru vandalism

In timp ce multe farse de Halloween sunt, mai degraba, in latura inofensiva a vandalismului, informatiile detinute de unii asiguratori din SUA arata ca nu putini sunt cei care duc vandalismul un pas mai departe. Astfel, Geico raporteaza o crestere de 30% a actelor de vandalism pe perioada Halloween, in vreme ce Travelers Insurance arata ca, anul trecut, numarul cererilor de despagubire pe segmentul de locuinte a crescut, pe timp de Halloween, cu 26% comparativ cu media zilnica din celelalte zile ale anului. Totodata, datele Farmers indica o crestere de 29% pe segmentele de vandalism si furturi in comparatie cu aceeasi zi atat cu o saptamana inainte de Halloween, cat si cu o saptamana dupa.

Halloween, o sarbatoare populara pentru hotii de masini

In 2018, Halloween a fost cea de-a treia cea mai importanta sarbatoare a anului cu privire la numarul de masini furate, potrivit datelor NICB (the National Insurance Crime Bureau). Astfel, 2.571 de furturi de masini au fost inregistrate in data de 1 ianuarie 2018, alte 2.380 de furturi au fost inregistrate de Ziua Presedintelui, in vreme ce Halloween-ul din acelasi an a fost echivalent cu 2.275 de furturi de masini.

In ultimii 7 ani, potrivit datelor NCIB, Halloween a fost mereu in Top 3 sarbatori in care hotii de masini si-au facut de cap. In 2015 si 2016, cele mai multe furturi de masini au avut loc chiar de Halloween. Cel mai mic numar de masini furate pe timp de Halloween a fost inregistrat in 2012, cele 2.053 de infractiuni in acest sens reprezentand "doar" a cincea cea mai populara infractiune a anului.

Conducerea sub influenta alcoolului, rol semnificativ in numarul deceselor in trafic

In timp ce, in ultimii 30 de ani, accidentele provocate de soferii aflati sub influenta alcoolului au scazut cu aproape o treime, aproximativ 30 de oameni isi pierd viata in fiecare zi in urma unor accidente pe fondul consumului de alcool la volan, noteaza NHTSA (the National Highway Traffic Safety Administration), care mai subliniaza ca, in 2018, 29% din totalul deceselor inregistrate in trafic au fost provocate de soferi care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice.

Halloween aduce, potrivit NHTSA, o crestere a numarului de accidente provocate de soferii aflati in stare de ebrietate. Astfel, intre 2013 - 2017, de Halloween, 158 de oameni si-au pierdut viata in accidente care au fost provocate de soferi aflati la volan sub influenta alcoolului - in medie, aproximativ 32 de decese anual, de Halloween. Dintre toate decesele inregistrate in trafic, de Halloween, 42% au implicat cel putin un sofer aflat sub influenta bauturilor alcoolice.

Halloween, cea mai mortala zi a anului pentru pietoni

Pentru copiii din SUA, si nu numai, Halloween este una dintre cele mai importante sarbatori. Se estimeaza ca, in SUA, 41,1 milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani au sarbatorit, in 2018, traditionalul "Trick or treat" de Halloween, potrivit datelor furnizate de catre the US Census Bureau. Acest lucru indica o rata de participare uriasa, in conditiile in care, in SUA, in 2018, erau inregistrati 48,3 milioane de copii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani.

Avand in vedere numarul extrem de ridicat de copii (si adulti) care se plimba de Halloween, pe strazile din SUA, si nu numai, riscul de accidente auto care implica pietoni creste semnificativ. Astfel, potrivit IIHS (the Insurance Institute for Highway Safety) intre 2013 si 2017, zilele de 31 octombrie si 1 noiembrie (in miezul noptii de Halloween) au fost, de fiecare data, cele mai mortale doua zile pentru pietoni din fiecare an al perioadei respective. Posibilitatea ca un copil sa moara intr-un accident rutier intr-o zi de Halloween e de doua ori mai mare decat in orice alta zi a anului, potrivit NSC (the National Safety Council).

In acest sens, NSC le ofera atat copiilor, cat si soferilor urmatoarele recomandari de Halloween:
  • Lasati la o parte dispozitivele electronice. Tineti capul sus si mergeti (nu alergati) cand traversati strada.
  • Fiti extrem de atenti in curbe, dar si la copiii care pot circula pe carosabil, in zona mediana a carosabilului sau pe bordura.
  • Intrati cu grija in parcari si circulati cu grija pe alei.
  • Aveti grija ca, in seara de Halloween, copiii pot fi imbracati in haine inchise la culoare, ceea ce va reduce vizibilitatea.
  • Nu incurajati soferii tineri, fara experienta, sa conduca in noaptea de Halloween.
Video