Romania

IGSU: Incendiile de locuinte fac victime in randul copiilor


In urma incendiilor produse la locuinte, in anul 2019, 8 copii au decedat, iar alti 27 au fost raniti, a anuntat IGSU - Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta, in contextul unor noi cazuri grave care subliniaza, inca o data, vulnerabilitatea acestora.

"Cauzele acestor situatii sunt multiple, incepand de la mijloace de incalzire improvizate, manevrarea necorespunzatoare a aparatelor electrice, a celor care functioneaza pe baza de gaze sau alte tipuri de combustibil, continuand cu utilizarea cosurilor de fum fara protectie, neetansate sau obturate si care nu permit evacuarea gazelor arse, pana la lasarea copiilor nesupravegheati in apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice", atrag atentia reprezentantii IGSU.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, IGSU recomanda parintilor supravegherea permanenta a copiilor, pentru a fi eliminata orice posibilitatea ca acestia sa-si puna viata in pericol. Totodata, in situatia in care acestia parasesc locuinta, acestia trebuie sa decupleze aparatele electrice sau orice alta sursa de incalzire pentru a evita un accident.

Pe 15 ianuarie a.c., in Timisoara, peste 30 de pompieri, care au incadrat echipaje de stingere si prim ajutor, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casa. Ajunse la locul evenimentului, fortele de interventie au constatat faptul ca flacarile se manifestau in doua camere ale imobilului, pe o suprafata de aproximativ 50 mp. Din nefericire, in urma incendiului, 4 copii cu varste cuprinse intre 1 si 7 ani si-au pierdut viata, iar alte 5 persoane (4 adulti si 1 minor) au necesitat ingrijiri medicale.

O alta situatie, care se putea transforma intr-o tragedie, a avut loc tot pe 15 ianuarie, in localitatea Sabareni, judetul Giurgiu. Singuri acasa, trei frati au vrut sa aprinda focul in soba pentru a se incalzi. Au aruncat benzina in soba, iar locuinta a luat foc. Sosite la fata locului, echipajele de salvatori au constatat faptul ca incendiul se manifesta generalizat, la nivelul intregii locuinte, precum si la un autoturism aflat in curte. Cei trei copii, care se aflau in locuinta in momentul izbucnirii incendiului, au reusit sa se autoevacueze. Locuinta familiei a fost distrusa in urma evenimentului.

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR. Cu toate acestea, potrivit IGSU, necunoasterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociata de multe ori cu neglijenta, conduce in fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinte.

Riscul de incendiu, pe langa altele, este acoperit de asigurarea facultativa a locuintei, care este insotita de asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD).

IGSU recomanda cetatenilor sa manifeste prudenta si sa respecte regulile si masurile preventive pentru protejarea vietii lor si a celor dragi. 

Conform pompierilor, in timpul sezonului rece se constata o intensificare a incendiilor produse la locuinte, evenimente ce pot ameninta viata si sanatatea populatiei, precum si bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetatenii trebuie sa constientizeze riscurile utilizarii mijloacelor de incalzire si a instalatiilor electrice cu defectiuni si improvizatii. 

Verificarea, repararea si curatarea periodica a cosurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisa folosirea sobelor si a altor mijloace de incalzire defecte, cu improvizatii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum si aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Totodata, IGSU le reaminteste celor care pornesc la drum in aceasta perioada sa se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs si sa respecte recomandarile autoritatilor.


Share |


Editor: Adina TUDOR | Publicat pe 17.01.2020

Cele mai recente stiri:
» Industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto
» Premiile Brokerilor de Asigurare isi desemneaza joi castigatorii!
» Modificarea legislatiei RCA: Tarifele de referinta la reparatii, mai aproape de a fi aplicate
» VIDEO: Life is Hard vizeaza o crestere de 50% pe linia de asigurari in 2020, generata preponderent de serviciile de digitalizare
» Mai sunt 7 zile pana la Conferinta Europeana a Serviciilor Financiare
» Deciziile adoptate miercuri de Consiliul ASF. Noi numiri in conducerea a trei asiguratori
» Coronavirus: Asigurarile private acopera riscul imbolnavirii cu noul virus COVID-19? UPDATE
» MARSH: Sfaturi si masuri de raspuns pentru companii in caz de Coronavirus
» MaxyGo a premiat performerii anului 2019
» Subscrierile celor doua companii UNIQA au crescut la peste 97 milioane de euro in 2019


Create AccountLog In Your Account