INTERVIU: Alina OSOIANU, Director Executiv, BNAA

Data articol
04.01.2016
In 2015 s-au platit 4 milioane lei pentru accidentele produse in Moldova de soferii cu polite Carte Verde din strainatate

Pana la 18 decembrie 2015, Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) a achitat din Fondul de compensare circa 4 milioane de lei pentru 159 de dosare de dauna ca urmare a accidentelor produse in Moldova de soferii care detineau polite Carte Verde din strainatate, arata datele oficialeale BNAA.

Totodata, in 2015, Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) a regularizat 205 dosare de dauna in valoare 11,6 milioane lei, comparativ cu suma de 12,7 milioane lei platita in 2014 pentru un numar de 204 dosare.

Mai multe detalii despre activitatea BNAA a relatat pentru portalul www.xprimm.md Alina OSOIANU, Director Executiv al BNAA:

www.xprimm.md: Consiliul Birourilor Carte Verde a hotarat amanarea termenului de suspendare a Moldovei din sistem pana la 1 aprilie 2016. Care sunt masurile luate pana in prezent de catre BNAA, autoritati si CNPF in vederea indeplinirii planului de redresare?
Alina OSOIANU:
Este un semnal pozitiv faptul ca a fost amanat termenul de suspendare incepand cu 1 aprilie 2016. Totusi, amanarea respectiva este conditionata de mai multe masuri care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de catre BNAA. Pot afirma ca am inregistrat progrese pe mai multe capitole din planul de actiuni, iar altele sunt in proces de realizare. Una din cele mai importante masuri este ca am reusit plasarea integrala a garantiei financiare externe in marimea si conditiile stabilite de criteriile financiare ale Consiliului Birourilor, adica 4,2 milioane euro.
De asemenea, monitorizam ca membrii BNAA sa isi indeplineasca in termen obligatiile asumate in conformitate cu regulamentele interne ale Consiliului Birourilor.

Astfel, in vederea eficientizarii procesului de rambursare a daunelor platite de catre Birourile/Corespondentii din strainatate, ca urmare a accidentelor rutiere produse in afara teritoriului Republicii Moldova, precum si pentru imbunatatirea calitatii procesului de instrumentare si lichidarea daunelor auto inregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, BNAA a elaborat un concept nou de lucru, care urmeaza a fi implementat, pentru rambursarea centralizata a cererilor de despagubire si lichidarea daunelor.

Totodata, ne-am propus ca implementarea acestuia sa fie efectuata simultan cu un soft IT specializat. In acest sens, am apelat la Comisia Nationala a Pietei Financiare in vederea examinarii posibilitatii de a integra un modul separat in cadrul sistemului informational existent RCA DATA.
In alta ordine de idei, ca urmare a constatarii unei insuficiente financiare in cadrul Fondul de Compensare, la propunerea BNAA, CNPF a aprobat majorarea contributiei lunare virate de catre asiguratori, de la 2% la 5%.

Totodata, in data de 30 noiembrie 2015, BNAA a luat o decizie prin care suspenda emiterea politelor "Carte Verde" cu valabilitate incepand de la 1 aprilie 2016 si cu data expirarii 31 decembrie 2016. Decizia a fost adoptata in conformitate cu statutul actual al BNAA in cadrul Sistemului International "Carte Verde" si vine sa raspunda unor cerinte de procedura care se impun in acest context. Aceasta este o masura preventiva, care are ca scop asigurarea protectiei consumatorilor, dar si a stabilitatii financiare a companiilor de asigurare din Moldova care emit "Carte Verde".

In planul de actiuni pe care il implementam sunt indicate si operarea modificarilor de ordin legislativ. Astfel, Comisia Parlamentara de profil a examinat recent in a doua lectura amendamentele propuse la Legea RCA, care contin si modificari pentru activitatea BNAA.
Desi am avut la dispozitie un termen foarte scurt, putem spune ca s-au inregistrat progrese in realizarea planului de actiuni stabilit impreuna cu partenerii de la Bruxelles.In ultima instanta, totul depinde de constientizarea asiguratorilor emitenti Carte Verde si a impactului in cazul in care BNAA nu va avea stabilitatea financiara si credibilitate fata de partenerii externi.
Reformele in cadrul BNAA sunt mai mult decat necesare, iar perioada de monitorizare stricta instituita de catre Consiliul Birourilor poate fi considerata un catalizator care urgenteaza procesele si cu siguranta vom obtine rezultate.

www.xprimm.md: Cum apreciati stabilitatea financiara a companiilor membre BNAA si gradul de indeplinire a obligatiilor ce le revin in calitate de membri ai BNAA si emitenti de polite Carte Verde?
Alina OSOIANU:
Satisfacatoare. Evaluarea stabilitatii financiare a asiguratorilor tine de capital, rata de solvabilitate, coeficientul de lichiditate etc.
In anul 2011 a fost introdus un nou regim de solvabilitate (similar cu cel Solvency I) pentru asiguratorii moldoveni. Din acel moment si pana in prezent nu a fost facuta nici o modificare in acest sens.

Din punctul meu de vedere este necesar ca asiguratorii sa isi asigure stabilitatea financiara, iar cei care opereaza pe segmentul RCA ar trebui sa aiba criterii financiare mai exigente.
Pornind de la media ratei de dauna in tarile membre UE, in special volumul despagubirilor achitate pentru vatamari corporale si deces, consider cerintele fata de capitalul si solvabilitatea asiguratorilor emitenti de Carte Verde ar trebui sa fie similare celor care practica asigurari de viata.

Totodata, este necesar sa fie imbunatatita calitatea activelor admise in vederea constituirii rezervelor de asigurare, investitia prudenta si cu un grad maxim de lichiditate a acestora. Prin urmare, respectand aceste principii de baza, asiguratorul, in orice moment, va putea sa-si onoreze obligatiile asumate in baza contractelor de asigurare.

www.xprimm.md: Care sunt obiectivele pe care vi le-ati propus pana la finele acestui an si anul 2016 in calitate de Director Executiv? Care sunt aspectele care considerati ca ar trebui adaptate/modificate pe piata de asigurari Carte Verde in Moldova?
Alina OSOIANU:
Pentru anul viitor cel mai important este sa intreprindem toate masurile in vederea indeplinirii cerintelor Consiliului Birourilor, precum si a planului de actiuni stabilit. De asemenea, ne dorim implementarea unui sistem centralizat de rambursare si lichidare a daunelor atatin calitate de Birou Garant, cat si ca Birou Regularizator.

De asemenea, avem obiective care tin de implementarea unui cod de guvernanta corporativa, a unei politici antifrauda: instituirea unor proceduri si controale care vor contribui la diminuarea riscurilor si vor reduce fenomenul de frauda.

Toate aceste obiective sunt menite sa asigure credibilitatea BNAA in cadrul Sistemului "Carte Verde".

Nota: Alina OSOIANU a fost numita in functie de Director Executiv in luna septembrie 2015.
In Moldova sunt 10 companii autorizate sa vanda polite Carte Verde, respectiv ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari, VICTORIA Asigurari si ASTERRA Grup.

In primele zece luni ale anului curent, cele 10 companii de asigurare emitente de polite Carte Verde din Moldova au subscris 231,6 milioane lei pe acest segment, in crestere cu 0,16% comparativ cu perioada precedenta din 2014, potrivit datelor financiare publicate de Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF). Mai multe detalii gasiti aici!


Plati pentru politele Carte Verde false:

In 2014: 11 dosare in valoare de 81.917 euro, echivalent in lei moldovenesti 1.515.687 lei.
In 2015: 8 dosare in valoare de 274.637 euro, echivalent in lei moldovenesti 5.704.373 lei.

Plati efectuate in calitate de Birou Garant:
In 2014, a fost platita suma de 7.966.424 lei pentru 58 facturi emise.
In 2015, au fost achitate 38 facturi in valoare de 1.926.486 lei

Video