Romania

Industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto


UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania sustine introducerea unui tarif de referinta pentru reparatiile auto si saluta deschiderea spre dialog a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si a Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, care au adoptat un raport comun de admitere cu amendamente pentru un proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto care vizeaza aceasta problematica.

In cadrul discutiilor, UNSAR a transmis pozitia membrilor sai, exprimata in mod public inca de la inceputul anului, si anume ca industria de asigurari sustine introducerea unui TARIF DE REFERINTA pentru reparatiile auto, CU TITLU INFORMATIV, si NU impunerea unei plafonari a tarifelor aferente reparatiilor auto. Aceasta modificare este sustinuta inclusiv de concluziile unui studiu IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, derulat in decembrie 2019, conform caruia peste 90% dintre soferii romani sunt interesati de publicarea anuala a unui astfel de tarif de referinta pentru reparatiile auto.

Consideram ca principalii beneficiari ai unui astfel de demers ar fi toti posesorii de autovehicule, care ar putea sa fie mai bine informati cu privire la costurile pe care le presupune reparatia autovehiculului.

Reprezentantii UNSAR si cei ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR au participat activ la cele doua dezbateri din Senatul Romaniei, anuntate public de catre cele doua comisii din Senat inca din data de 20 februarie a.c., alaturi de reprezentanti ai mai multor autoritati publice si ai cel putin uneia dintre asociatiile de consumatori.

Asiguratorii sunt supusi controlului, supravegherii si aplicarii de sanctiuni de catre autoritatea de reglementare, supraveghere si control, conform legii, inclusiv sub aspectul tarifelor practicate (raportarea la un tarif de referinta pentru primele de asigurare RCA, limitarea cheltuielilor administrative la 25%, notificarea prealabila a modificarii tarifelor de prima practicate, utilizarea acelorasi segmente de riscuri omogene). In zona despagubirilor auto se observa o crestere continua a costurilor de reparatii datorata in special prestatorilor de servicii de profil care, asa cum Legea actuala prevede, nu au niciun fel de restrictie, constrangere sau interdictie in acest sens. In cele din urma, toate acestea ar putea afecta consumatorii de asigurari RCA. Spre exemplu, conform unei analize de piata tip "mystery shopping" realizata de UNSAR in anul 2018, repararea unei masini acoperita de o asigurare poate fi de pana la 4 ori mai scumpa decat a aceleiasi masini cu aceeasi dauna, dar fara asigurare.

UNSAR si membrii sai sunt angajati intr-un dialog deschis cu toti cei interesati de revizuirea Legii nr. 132/2017 si recomanda mentinerea de catre toate partile implicate a unei comunicari constructive, corecte, transparente, fara a folosi tehnici de dezinformare si fara a transmite in spatiul public informatii eronate, in beneficiul consumatorilor si al clientilor.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - RCA, care prevede introducerea unui pret de referinta pentru manopera, piese si materiale, a primit avize favorabile de la inca doua Comisii din Senat. Cititi declaratiile initiatorului!

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde de lei in primele 9 luni ale anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5% (de la 2,69 miliarde de lei), conform ASF. Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pe clasa A10, RCA + CMR, au insumat 2,33 miliarde de lei, mai mari cu aproximativ 17% fata de perioada similara a anului 2018.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 26.02.2020

Cele mai recente stiri:
» EXCLUSIV: Topul brokerilor de asigurare dupa primul trimestru din 2020. MARSH devine lider
» VIDEO: Iancu GUDA, Presedintele AAFBR: Romania are nevoie urgent de o schema de garantare a creditului comercial
» FII CALM LA VOLAN! Descarca kit-ul, cere-ti pachetul de stickere!
» Asiguratorii au optat pentru mai multa protectie si au cedat in reasigurare circa 43% din subscrierile non-life in T1 2020
» VIDEO: Constatarea daunelor: Cat de prietenoase sunt interfetele digitale pentru consumator? Principalele declaratii!
» Cum au evoluat asigurarile de locuinte in primele trei luni din 2020?
» Studiu AEGON: 41% dintre parintii din Romania sunt ingrijorati din cauza contextului generat de coronavirus
» ASF: Noi aprobari in conducerea VERASIG Broker si BCR Pensii
» Constatarea daunelor: Cat de prietenoase sunt interfetele digitale pentru consumator?
» WATFORD isi va inceta subscrierile RCA de pe piata locala, incepand cu luna septembrie


Create AccountLog In Your Account